Karyağdı Armudunda Markalaşma Çalışmaları

ATB Başkanı Ali Çandır: 'Kaliteli üretimin ardından depolama ve pazarlamayı birlikte organize edebilirsek birkaç yıl içerisinde Karyağdı armuduna Avrupa'dan da coğrafi işaret alarak yurt dışı pazarlara açılmayı sağlayabiliriz'.

Antalya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır, "Kaliteli üretimin ardından depolama ve pazarlamayı birlikte organize edebilirsek birkaç yıl içerisinde Karyağdı armuduna Avrupa'dan da coğrafi işaret alarak yurt dışı pazarlara açılmayı sağlayabiliriz." açıklamasında bulundu.

ATB'den yapılan yazılı açıklamaya göre, Türk Patent ve Marka Kurumundan coğrafi işaret tescili alan Korkuteli Karyağdı armudunun markalaşma çalışmaları, Korkuteli Ziraat Odası'nda düzenlenen toplantıda muhtarlara anlatıldı.

Korkuteli Kaymakamı Erol Tanrıkulu, ATB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, Korkuteli Belediye Başkanı Hasan Ali İrban başkanlığında düzenlenen toplantıya, ATB Yönetim Kurulu üyeleri Halil Bülbül, Cüneyt Doğan, Süleyman Ersan, Hüseyin Simav, Korkuteli İlçe Tarım ve Orman Müdürü Özlem Çağırıcı Armut, Ziraat Odası Başkanı Musa Fikri Büyükçetin'in yanı sıra akademisyen ve muhtarlar katıldı.

Toplantıda muhtarlara Korkuteli Karyağdı armudunun hasadından pazarlamasına nelere dikkat edileceği anlatılırken, muhtarlardan öğrendikleri bilgileri üreticilerle paylaşmaları istendi.

ATB Başkanı Ali Çandır, Yöresel Ürünler Projesi'nin bir etabı olan Yöresel Ürünler Fuarı'yla ülke genelinde coğrafi işaret konusunda farkındalık yarattıklarını belirterek, Antalya'nın yöresel değerlerinin korunması için de çalıştıklarını kaydetti.

Karyağdı armuduna coğrafi işaret tescili aldıktan sonra işlerinin bitmediğini belirten Çandır, ürünün kalitesinin korunması, pazarlamasının artırılması için de çalışılması gerektiğini bildirdi. Ürünün hasadı, depolanması ve pazarlanması için nelerin yapılabileceğini anlatan Çandır, "Kaliteli üretimin ardından depolama ve pazarlamayı birlikte organize edebilirsek birkaç yıl içerisinde Karyağdı armuduna Avrupa'dan da coğrafi işaret alarak yurt dışı pazarlara açılmayı sağlayabiliriz. Bu konuda üreticilerimize, muhtarlarımıza, yerel idarecilerimize büyük görevler düşüyor. Kriterlere uymayan ürün hologram kullanamaz. Bu nedenle üreticinin çok iyi bilgilendirilmesi gerekiyor. Biz üzerimize düşeni bu konuda da yapacağız." ifadelerini kullandı.

Korkuteli'nin mantarda yakaladığı başarıyı Karyağdı armudunda elde etmesi gerektiğini ifade eden Çandır, ürünün ilçe ekonomisine katkısına dikkat çekti. Türkiye'de üretilen her 6 armuttan birinin Korkuteli'nde üretildiğini bildiren Çandır, Karyağdı armudunun envanter çalışmalarına başlayacaklarını kaydetti. Çandır, "Ağaç sayısı, üretim miktarıyla ilgili bir envanter çalışması yapmak istiyoruz. Bunun ardından üreticilerle bir araya gelip üretim teknikleri, depolama ve pazarlama konusunda çalışma yapacağız. Çalışmaların ardından büyük süpermarketleri buraya getirme şansımız var." açıklamasında bulundu.

Korkuteli Belediye Başkanı Hasan Ali İrban da Korkuteli Karyağdı armudunun coğrafi işaret almasına öncülük eden borsa yönetimine teşekkür etti. Korkuteli karyağdı armuduyla ilgili farkındalık yaratılması gerektiğini belirten İrban, hasat zamanı olan eylülde festival düzenlenmesi için çalışacaklarını bildirdi.
Kaynak: AA