Trabzon'da 'Türkiye'nin Seçimi' Paneli

Trabzon'da, Sabah Yazarlar Kulübü tarafından "Türkiye'nin seçimi" paneli düzenlendi.

Ortahisar Belediyesi Konferans Salonu'nda düzenlenen ve moderatörlüğünü Takvim gazetesi köşe yazarı Faruk Erdem'in yaptığı panele, Sabah gazetesi Ankara Temsilcisi Okan Müderrisoğlu, Daily Sabah gazetesi köşe yazarı Ozan Ceyhun, ATV Ankara Temsilcisi Şebnem Bursalı, Takvim gazetesi köşe yazarları Bekir Hazar ve Zafer Şahin konuşmacı olarak katıldı.

Panel moderatörü Erdem, 24 Haziran seçimlerinde sadece Cumhurbaşkanı ve milletvekili seçmekle kalınmayacağını, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi başka bir deyişle başkanlık sisteminin uygulanmasının da başlatmış olacağını belirtti.

Seçimin önemine değinen Erdem, şunları kaydetti:

"Seçimde karar verirken daha müreffeh küresel bir güç olacak, ekonomide, siyasette 2023'e, 2053'e, 2071'e gidecek bir Türkiyeyi mi seçeceğiz yoksa yine parlementer sisteme dönük siyasi ekonomik krizlerin olduğu koalisyon dönemlerinin olduğu, AIHM'nin, dünya bankalarının bizi ve ekonomimizi yönettiği bir Türkiye mi seçeceğiz. Aslında buna karar vereceğiz. Bugünü değil geleceği, çocuklarımızın torunlarımızın geleceğine de bu seçimde karar vereceğiz. Bu seçimde aslında biz bir hükümet sistemini değiştirmekle kalmayacağız. Hükümet sistemi değişecek ama tek başına bir sivilliyat orada mutlaka güçlü bir lider ve güçlü bir parlamentoyla bunu desteklememiz lazım. Onun için bu seçimde vereceğimiz karar çok önemli."

ATV Ankara Temsilcisi Şebnem Bursalı ise 24 Haziran seçimlerinin bir milat olarak değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.

Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin 24 Haziran'da resmen başladığı bir tarih ve koalisyon hükümetleri dönemlerinin de tamamen kalktığı bir dönem olacağını aktaran Bursalı, şöyle konuştu:

"Siyasi ve ekonomik istikrarın tamamen yerleşeceği bir seçim olacak. Bütün bunlara siyasetin daha güçlendiği ve vesayet sistemlerinin siyasete baskısını en aza indirdiği hatta yok edildiği bir seçim sistemi olacağı için 24 Haziran seçimleri gerçekten bir milat. Bir anlamda bu seçim eski Türkiye ile yeni Türkiye arasında bir tercihin yapıldığı bir seçim olacağı için de bir milat aslında."

Sabah gazetesi Ankara Temsilcisi Okan Müderrisoğlu da önümüzdeki seçimin aynı zamanda Türkiye'nin var etmek istediği ve geleceğe taşımak istediği değerlerinin mücadelesinin de seçimi olacağının altını çizdi.

Bugün Türkiye ekonomisinin özellikle dışarıdan ve daha çok döviz üzerinden ağır bir baskı altında olduğunu dile getiren Müderrisoğlu, şöyle devam etti:

"Türkiyeyi bir türbülanslı dönemin içine sokma niyetinde olanlar var. Eğer Türkiye ekonomik istikrarını kaybeder, siyasi istikrarını da bir şekilde muhafaza edemezse zaten birliğini ve bütünlüğünü sağlaması ve bu kadar tehdit altında hayatını gerçek manada sürdürmesi kolay değil. 15 temmuz bir hain darbe girişimiydi ve bu darbe girişimini tezgahlayanlar Türkiye'de aynı zamanda bir iç savaş çıkartmayı ve Türkiye'nin bölünmesine kadar gidecek süreci hayata geçirmeyi de planlıyorlardı. Allah'a şükür ki bu milletin sağ duyusu, engin ve güçlü bir lideri ve bu liderin çağrısına uyan sizler gibi sade vatandaşların gerçek manada hayatını ortaya koymasıyla büyük bir darbe girişimini bertaraf etmeyi başardık. Demek ki önümüzdeki dönemde Türkiye bir istikrar seçimi de yapacak."

Daily Sabah gazetesi köşe yazarı Ozan Ceyhun da "Türkiye'de demokrasi yok diyorlar ya Türkiye'de diktatörlük var diyorlar ya aslında bize dediklerinin hepsini onlar yapıyor. Şu an bizde her şey cennet. Çıkıyor Akşener'ler, İnce'ler ne palavralar atıyorlar ne yalanlar konuşuyorlar. Biz de her şey serbest ama Almanya'da her şey yasak." dedi.

Takvim gazetesi köşe yazarı Zafer Şahin ise FETÖ, PKK ve Amerika'nın son kozlarını oynadığını belirterek, "Amerika ne istiyor, eski Türkiye'yi istiyor. Onların Ortadoğu'daki jandarması olan eski Türkiye'yi istiyor. FETÖ, yine eskisi gibi amerikanın buradaki aktörü olarak etkin olmak istiyor. Avrupa Birliği kapı kulu olan Türkiye istiyor. Şimdi bakıyorlar bunu sağlayamıyorlar." ifadelerini kullandı.

Takvim gazetesi köşe yazarı Bekir Hazar da "Amerika olmazsa askerimize bir postal bulamayız diyorlardı. O yüzden hep postalla geldiler. bizi bir tek postala mahkum ederek. Şimdi hangi noktaya geldik. Bugün kendi silahımızı üretiyoruz. Bu noktaya geldik." dedi.

Paneli, Trabzon Valisi Yücel Yavuz, AK Parti Trabzon Milletvekili Ayşe Sula Köseoğlu, Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç de takip etti.

Kaynak: AA