Milyonlarca memurun beklediği açıklama geldi!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sarıeroğlu "Kamu çalışanlarımızın, çalışma şekilleriyle alakalı bir değişiklik söz konusu olmayacak" dedi.

Milyonlarca memurun beklediği açıklama geldi!
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, "Uluslararası Emek Kongresi"ne katıldı.

Memur Sen tarafından düzenlenen kongreye Bakan Sarıeroğlu’nun yanı sıra; Memur Sen Başkanı Ali Yalçın katıldı.

Kongrede konuşan Bakan Sarıeroğlu, devlet memurlarının çalışma şekilleriyle alakalı bir düzenlemenin söz konusu olmadığını söyledi.

"Türkiye demokratik gelişim anlamında çok fazla sekteye uğramış"

Kongrede konuşan Bakan Sarıeroğlu, "Türkiye geçmişte çok badireler atlatmış. Demokratik gelişim anlamında çok fazla sekteye uğramış. Millet iradesinin yok sayıldığı dönemleri büyük acıları yaşamış bir ülke. Bu anlamda tüm bu geçmişte yaşanan kayıplarımızın telafisi anlamında 16 yıldır attığımız adımlar en büyük etkisi aslında sendikal hareket içerisinde göstermiş durumda. Sendikalarımızın gelişiminin önünde bariyer olarak duran her türlü konuyu her türlü sorunu ortadan kaldırdığımızı ifade etmek istiyorum. İşçi sendikaları açısından özellikle Türkiye’de işçi ve memur sendikacılığı diye dünya ülkelerinde de uygulanan ama genelde çalışan olarak ifade edilen ve aslında böyle ayrımların olmadığı uygulamaların daha fazla olduğunu biliyoruz. Ülkemizde kamu görevlilerinin ayrı bir sendikal örgütlüğü var. Mavi yakalı diye ifade edebileceğimiz işçilerimizin ayrı bir sendikal örgütlülüğü ile ilgili hukukumuz ve mevzuatımız var. Her ikisi anlamında da geçmişte sorunlar yaşıyorduk. Özellikle darbeci zihniyetin ürünü olan bir işçi sendikaları ile alakalı bir mevzuata sahiptik. Bunun tamamının değiştirilmesi ile alakalı adımlarımızı 2012 yılında attık. Hem toplu sözleşme açısından hemde sendikal örgütlenme açısından bir çok engeli kaldırdık. Sendika kurmanın sendikalara üye olmanın, sendikalarda yönetici olmanın kolaylaştırılmasını sağlamış durumdayız” ifadelerini kullandı.

Bakan Sarıeroğlu, şöyle devam etti:

“Türkiye’de 16 sene önce kamu görevlileri ile ilgili sendikacılık ülkemizde tam manası ile bir sendikacılık anlayışı içerisinde yürümüyordu. 2010 yılında gerçekleştirdiğimiz anayasa değişikliği ile ilgili toplu görüşme yapan kamu görevlileri sendikacılık süreçlerimizi toplu sözleşme yapan ve tam olarak sendikacılığı gerçek manada da uygulamaya yansımasını sağlayacak çok önemli adımları atmış durumundayız. Ülkemizde sözleşmelilere geçici personel diye ifade ettiğimiz kamu görevlerimiz içindeki bazı sınıflar da statülerde kamu görevlileri sendikacılığı ile ilgili örgütlenme imkanını sağlamış durumdayız.”

“Memurlarımızın, işçilerimizin maaşlarında çok ciddi oranlarda yükselmeler söz konusu”

“Memurlarımızın, işçilerimizin maaşlarında çok ciddi oranlarda yükselmeler söz konusu” diyen Bakan Sarıeroğlu, "Bu yaptığımız adımlar ve atılımlarla ciddi oranda, rakamsal oranda hem çalışanlarımızın çalışma koşullarında, yaşam standartlarında, ücretlerinde bu yapmış olduğumuz adımların etkilerini görüyoruz. Bugüne kadar kamu görevlilerimize 9 toplu sözleşme ve 4 tane toplu görüşme, 4 tane de toplu sözleşme imzalamış durumdayız. Memurlarımızın işçilerimizin maaşlarında çok ciddi oranlarda yükselmeler söz konusu. Bu gelişmelerle birlikte geçmişten miras kalan büyük mağduriyetlere sebep olan birçok konuyu da düzenleme imkanına sahip olduk" şeklinde konuştu.

“757 sayılı devlet memurları kanunumuzda her hangi bir düzenleme söz konusu değil”

Devlet memurları ile ilgili her hangi bir düzenlemenin söz konusu olmadığını söyleyen Bakan Sarıeroğlu, “Biz yolumuza devam ediyoruz. Türkiye olarak güvenle, huzurla hem 81 milyon vatandaşımızın hayatına dokunacak reformlarımızı, çalışmalarımızı gerçekleştireceğiz. Çok kısa bir süre önce emperyalizme karşı çok önemli bir süreci geride bıraktık. Dünya ülkelerinden bunu nasıl yaptığımızla alakalı olarak bizlere sorular da geliyor. Herhalde emperyalizme ve onun politikalarına karşı en önemli sosyal çalışma hayatı anlamında alt işveren işçisi olarak, taşeron işçisi olarak çalışan 900 bin işçinin kamuda istihdamının sağlanması ile alakalı devrim niteliğindeki bir düzenlemeyi çok daha yeni bitirmiş durumdayız. Bu bütün sendikacıların mücadele ettiği bunla ilgili söylem oluşturduğu bir süreç. Aynı anda kamuya bu kadar kişinin taşeron çalışırken alındığı başka bir ülke uygulaması bizim araştırdığımız bildiğimiz kadarıyla söz konusu değil. Yeni bir paket açıkladık şu anda emeklilerimizle ilgili. Yine kamu çalışanlarımızla yapmış olduğumuz yapacağımız çalışmalar var. Bunla ilgili de spekülasyonlar oluşturuluyor. Kamu çalışanlarımızın çalışma şekilleri ile alakalı bir değişiklik söz konusu olmayacak. 757 sayılı devlet memurları kanunumuzda herhangi bir düzenleme söz konusu değil. Bugüne kadar nasılsa bundan sonrada aynı şekilde devam edecek” dedi.

Kaynak: İHA