Dünya İklim Günü

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar: 'İklim değişikliğinden en ağır biçimde etkilenecek yoksul kesimlerin ve küçük çiftçilerin korunması, desteklenmesi için kalıcı politikalar geliştirilmeli'.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, "İklim değişikliğinden en ağır biçimde etkilenecek yoksul kesimlerin ve küçük çiftçilerin korunması, desteklenmesi için kalıcı politikalar geliştirilmeli." ifadesini kullandı.

Bayraktar, Dünya İklim Günü nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada, iklim değişikliğinin yalnızca coğrafyalar üzerinde değil, insan yaşamı üzerinde de önemli bir faktör olduğunu kaydetti.

İklimde meydana gelen değişimlerin tarih boyunca uygarlıkları derinden etkilediğini vurgulayan Bayraktar, "Özellikle sanayideki hızlı gelişim ve insan faaliyetleri sonucu atmosfere verilen sera gazlarındaki artış ile günümüzde iklim değişikliği kavramı daha önemli hale gelmiştir. Birlik olarak yaşanan doğal afetlerin tarım sektörüne ve üreticilerimize verdiği zararları sıkı bir şekilde takip etmekteyiz. İklim değişikliğinden en ağır biçimde etkilenecek yoksul kesimlerin ve küçük çiftçilerin korunması, desteklenmesi için kalıcı politikalar geliştirilmeli." değerlendirmesinde bulundu.

Bayraktar, iklim değişikliği konusunda yürütülen uluslararası düzeyde çalışmalara değinerek, "Hükümetler Arası İklim Değişikliği Panelinin raporularında, iklim değişikliği karşısında en hassas bölgelerden birisi olarak belirtilen Akdeniz Havzası'nda, yağışların azalması ve kuruma belirtilerine dikkat çekilmiştir." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA