Özbekistan Okul Öncesi Eğitim Bakanlığından Türkiye'ye Çalışma Ziyareti

Özbekistan Okul Öncesi Eğitim Bakanlığı, Türkiye’nin eğitim alanındaki tecrübesini yerinde incelemek üzere Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığının (TİKA) katkılarıyla Türkiye’ye çalışma ziyareti gerçekleştirdi.

Özbekistan Okul Öncesi Eğitim Bakanlığından Türkiye'ye Çalışma Ziyareti
Özbekistan Hükümeti tarafından ilan edilen 2017-2021 Kalkınma Stratejisi doğrultusunda okul öncesi eğitimin yaygınlaştırılması önemli bir hedef olarak belirlendi. Bu kapsamda Özbekistan’da Okul Öncesi Eğitim Bakanlığı kuruldu. Bakanlık yönetiminden üst düzey heyet Türkiye’ye gelerek, kreşlerin tadilatı, donanım desteği ve Türkiye sisteminin tanıtılması için Milli Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Müdürlüğü, Hacettepe Üniversitesi Okul Öncesi Eğitimi Bölümünü ve imkanlarıyla öne çıkan kreş ve ana okullarını ziyaret etti. Heyet Başkanı Uluslararası İlişkiler ve Yatırımlar Bölümü Başkanı Oyatillo Rakhmatillaev, Özbekistan’da yeni standartların oluşturulmaya başlandığını ve 3 sene içerisinde 2021 yılına kadar yüzde 80 çocuğun okul öncesi eğitimi almasını hedeflediklerini belirterek bu çerçevede 60 adet kreş yapılmasının planladığını söyledi.



Görüşmede Hacettepe Üniversitesi Temel Eğitim Bölümü Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Berrin Akman ise 2013 yılında uygulanmaya başlayan Okul Öncesi Eğitimi Geliştirilmesi Projesi ile bu programların güncellenmesinde öğretim görevlilerinin yer aldığını vurguladı. Programın kalitesi ve özelliklerine değinen Akman, üniversitenin temel eğitim bölümünün hazırladığı, 0-36 aylık çocuklar için bir etkinlik kitabı bulunduğunu ve bu kitapçıkta çocukların takip edileceği formlar ile çocuğun gelişimi, sağlık, bakımı, beslenmesine yönelik bilgilerin bulunduğunu ve ailelerin evde de rahatlıkla uygulayabileceğini ifade etti.

Görüşmenin ardından Hacettepe Üniversitesi Beytepe kampüsü içerisinde bulunan Beytepe anaokulunu ziyaret eden heyet, anaokulu hakkında bilgi aldı. Milli Eğitim Bakanlığı, Temel Eğitim Daire Başkanlığı Daire Başkanı Tuncay Morkoç ve Uzman Burcu Ertuğrul’un da katılımları ile çeşitli devlet ve özel ana okulları ziyaret edilerek, bu okullar hakkında heyet üyeleri bilgilendirildi.

Özbek yetkililer okul öncesi eğitim alanında Türkiye’nin tecrübelerinden yararlanmak üzere Hacettepe Üniversitesi Temel Eğitim Bölümü akademisyenleri ile MEB uzmanlarından oluşacak bir heyetin Özbekistan’da konuya ilişkin bir eğitim programı düzenlemelerini talep etti. Heyet yetkilileri, söz konusu tecrübe ve bilgi paylaşımlarının ülkeleri açısından çok faydalı olduğu ifade etti.

Heyet üyeleri, programın gerçekleşmesine desteklerinden dolayı TİKA’ya teşekkürlerini sundu.
Kaynak: İHA