Zeytinköy'de Orman Yangınının İzleri Siliniyor

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğünce, geçen eylül ayında Muğla'nın Zeytinköy Mahallesi'nde meydana gelen orman yangının izlerinin silinmesi için 2 bin 430 kilogram kızılçam tohumu ekildi, 7 bin zeytin fidanı toprakla buluşturuldu Zeytinköy Bal Ormanı Projesi kapsamında yaklaşık 40 hektar alana arı otu, kekik, üçgül, efes, kapari tohumu atıldı Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu: 'Bu yasal bir sorumluluk. Bu alanların başka bir maksatla tahsis edilmesi söz konusu olamaz. Zeytinköy Mahallesi'nde zarar gören 250 hektarlık alanda da bütün ormancılık faaliyetlerini gerçekleştirerek tamamladık'

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğünce (OGM), geçen eylül ayında Muğla'nın Zeytinköy Mahallesi'nde meydana gelen orman yangının izlerinin silinmesi için 2 bin 430 kilogram kızılçam tohumu ekildi, 7 bin zeytin fidanı toprakla buluşturuldu.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre, 6 Eylül 2017'de Muğla'nın Zeytinköy Mahallesi'nde çıkan orman yangınında, 250 hektar ormanlık alan ile 200 hektarlık orman dışı alan zarar gördü. Yangından Zeytinköy'ün yanı sıra Dağpınar Mahallesi de etkilendi.

Yanan ormanlık alanların eski haline kavuşturulması amacıyla harekete geçen Orman ve Su İşleri Bakanlığı, yanan alanda tabii tensil çalışmalarını tamamlayarak dal ve tohum serme işlemlerini bitirdi.

Çalışmalar kapsamında bölgeye 2 bin 430 kilogram kızılçam tohumu ekilerek saha çimlenmeye hazır hale getirildi.

- 7 bin zeytin fidanı toprakla buluşturuldu

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, gelir getirici tür ağaçlandırma kapsamında Zeytinköy Mahallesi'nde 19,5 hektar alana 7 bin zeytin fidanı dikti.

Bu proje çerçevesinde dikilen fidanların bakımını 3 yıl boyunca orman teşkilatı yapacak ve daha sonra bu fidanları kura ile o köyde yaşayan vatandaşlara 49 yıllığına verecek. Böylece bu fidanlardan elde edilen gelirler o köyde yaşayan halkın olacak.

- Arıcılar için bal ormanı

Bölgede arıcılığı desteklemek için de çalışma başlatan Bakanlık, bal ormanı kurmak için harekete geçti. 605 hektar olarak planlanan Zeytinköy Bal Ormanı Projesi kapsamında 40,4 hektar alana arı otu, kekik, üçgül (dirfil), efes (fiğ), kapari tohumu atıldı.

Diğer yandan alana akasya, lavanta, iğde, püren, kekik fidanı dikilecek. Ayrıca proje alanının tamamını kapsayacak şekilde arıların su ihtiyacını karşılamak üzere 6 tonluk 6 can suyu havuzu oluşturulacak.

Orköy kredisi çalışmaları kapsamında da Zeytinköy Mahallesi'nde istekli 5 kişiye arıcılık kredisi, yangında hayvanları telef olan 3 kişiye hibe destekli 3 inek verildi. Dağpınar Mahallesi'nde ise Orköy kredisi kapsamında 9 kişiye süt sığırcılığı kredisi kullandırıldı.

Her iki mahallenin muhtarlıklarına 3 tonluk donanımlı su tankeri hibe edildi.

- "Başka maksatla kullanılması mümkün değil"

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, orman yangınında zarar gören alanların başka bir maksatla kullanılmasının mümkün olmadığını vurguladı. Yanan ormanlık alanların aynı yıl ağaçlandırma mevsiminde tekrar ağaçlandırıldığını belirten Eroğlu, şunları kaydetti:

"Bu yasal bir sorumluluk. Bu alanların başka bir maksatla tahsis edilmesi söz konusu olamaz. Zeytinköy Mahallesi'nde zarar gören 250 hektarlık alanda da bütün ormancılık faaliyetlerine yönelik gerçekleştirerek tamamladık. Yangından etkilenen vatandaşlarımızı desteklemek için de çeşitli çalışmalar yaptık."
Kaynak: AA