Saruhanlı'da Okulda Deprem Ve Yangın Tatbikatı

Manisa’nın Saruhanlı ilçesindeki Cumhuriyet Ortaokulunda 28 Şubat Sivil Savunma Günü ve 1-7 Mart Deprem Haftası nedeniyle, uygulamalı deprem ve yangın tatbikatı yapıldı. Tatbikat gereği verilen alarm sonrası öğrenciler güvenli bir şekilde okuldan tahliye edilirken, yaralanan ve okuldan çıkamayan öğrenciler itfaiye ve AFAD ekipleri tarafından kurtarıldı.

Saruhanlı'da Okulda Deprem Ve Yangın Tatbikatı
Saruhanlı Cumhuriyet Ortaokulunda Manisa İl Afet Ve Acil Durum Müdürlüğü ekipleri, itfaiye ve 112 acil sağlık ekipleri tarafından 28 Şubat Sivil Savunma Günü ve 1-7 Mart Deprem Haftası nedeniyle gerçekleştirilen deprem ve yangın tatbikatına, Saruhanlı İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Işık, Toplum Sağlığı Başkanı Tülay Ünlü Üresin, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü Müdahale ve Afet Yönetim Merkezi Şube Müdürü Şinasi Yılmaz, Büyükşehir Saruhanlı Koordinatörü Ali Aybars Özbilgin, öğretmenler, öğrenciler ve veliler katıldı.

Tatbikatta öğrencilerin derste olduğu sırada verilen alarmdan sonra öğrenciler öğretmenleri nezaretinde sırayla ve güvenli bir şekilde okuldan tahliye edilip daha önceden belirlenen toplanma noktasında toplandılar. Tatbikat gereği deprem nedeniyle dışarı çıkamayıp sıkışıp kalmış ve yaralanmış öğrenciler, okulda daha önceden öğrenciler arasından seçilen yardım ekibi tarafından belirlenen yöntemlerle kurtarılarak ambulansa taşındılar. Daha sonra ise itfaiye ekipleri ve AFAD ekipleri de okuldan çıkamayan ve yaralı olan öğrencileri güvenli bir şekilde sağlık ekiplerine ulaştırdı. Okulun en üst katında mahsur kalan öğrenci ise itfaiye aracından merdiven uzatılarak pencereden kurtarıldı ve sağlık ekiplerine teslim edildi. Deprem tatbikatından sonra yangın tatbikatı gerçekleştirilen okulda bahçede yakılan tüp itfaiye erleri nezaretinde öğrenciler tarafından söndürüldü. Tatbikatın ardından öğrenciler afetlerle ilgili şiirler okudu.

Müdahale ve Afet Yönetim Merkezi Şube Müdürü Şinasi Yılmaz, tatbikat sonrasında yaptığı konuşmada, "Deprem yok sayamayacağımız yerleşim yerlerinde yaşandığında binlerce kişinin yaşamını kötü etkileyen, bazen kökten değiştiren, hatta yaşamlarını kaybetmelerine sebep olan, alt ve üst yapıya zarar veren, ekonomiyi bozan, yerine koyulması imkansız etkiler yapabilen bir doğa olayıdır. İlçemize bağlı Mütevelli, Lütfiye, Kumkuyucak mahallelerinde 2016 ve 2017 yılı içinde meydana gelen depremlerde can kaybı yaşanmamış ancak pek çok aile önce AFAD tarafından tahsis edilen çadırlarda, daha sonra da konteynerlerde yaşamak zorunda kalmıştır. Hatta bazı aileler hala konteynerlerde kalıyor. Beraber yaşamayı ve tedbirli olmayı öğrendiğimiz zaman en az zararla atlatıp yaşamımıza kaldığımız yerden devam edebileceğiz. Öncelikle şehirler doğru zeminlerde ve yerlerde kurulmalı. Binalar yönetmeliklere uygun inşa edilmeli. Bizler üstümüze düşeni yapmalı, deprem ve diğer doğa olayları ile ilgili verilen eğitimlere katılarak öğrendiklerimizi yaşam tarzı haline getirmeliyiz. Ancak hazır olduğumuz zaman deprem olduğunda en az zararla atlatıp yaşamımıza devam edebiliriz" dedi.

Kaynak: İHA