Aşut Açıklaması 'Yeni Çağın Gücü, Gençler Ve Kadınlar Olacaktır'

İçel Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Başkanı Şerafettin Aşut, kalkınmanın bütüncül ele alınması gerektiğini belirterek, "Bu kalkınmanın 21. yüzyıldaki payandası gençler ve özellikle kadınlar olacaktır. Çünkü bilgi çağının egemen olduğu bu devirde, kas gücü söz konusu olduğunda öne çıkan erkekler artık bilgi çağında yerini daha yaratıcı olan kadınlara bırakacaktır" dedi.

Aşut Açıklaması 'Yeni Çağın Gücü, Gençler Ve Kadınlar Olacaktır'
Aşut, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla yaptığı açıklamasında, MTSO olarak kadın konusunu sadece kadının ekonomiye entegrasyonu temelinde görmediklerini vurguladı. Kadına bakışlarının sadece ekonomik boyutla sınırlı olmadığını ifade eden Aşut, "Sosyal gelişmenin olmadığı bir toplumda salt bir ekonomik büyümenin bir değeri olmadığını, bir değer oluşturmadığını biliyoruz. Bunun da ötesinde, toplumun en değerli ve ayrılmaz parçası olan kadını yok saymayı, kadına gösterilen şiddeti şiddetle kınıyoruz, bunu o toplumun bir utancı ve medeniyet geriliği olarak görüyoruz" diye konuştu.

"Ekonomik üstünlüğü etkileyen en önemli etmen, girişimci sayısı"

Serbest ticaretin benimsendiği modern küresel ekonomide, kamunun ticaretten elini eteğini çekmeye başladığı liberal ekonomilerde artık ülkelerin ekonomik üstünlüğünü ölçen ve belirleyen en önemli etmenin girişimci sayısı olduğunu kaydeden Aşut, "Artık ülkelerin zenginliğini, ülkelerin girişimci sayısı ve bu girişimcilerin niteliği belirliyor. Son yıllarda gerek kadın girişimcilik anlamında gerekse genç girişimcilik anlamında hem sayısal hem de nitelik açısından önemli gelişmeler kaydettik. Ülkemiz ve kentimizde kadın girişimci sayısı, genç girişimci sayısı hissedilir derecede artmaktadır. Bu gelişme ekonomimiz için çok önemlidir. Ancak, ülke nüfusumuzun yüzde 50’sini oluşturan gençlerimiz ve Türkiye’nin yarısını oluşturan kadınlarımız ne yazık ki bu büyük nüfusa paralel, olması gereken bir girişimcilik oranına sahip değiller. Kadınlarımızın iş gücüne olan katılım oranı sadece yüzde 30’larda. Gelişme var ama yetersiz. Oysa gelişmiş dünyada bu oran yüzde 60’larda. Yani kadın nüfusumuzun dörtte üçünü kullanmayı başaramamışız. Daha kötüsü kadın girişimci oranımız ise sade yüzde 6. Tek zenginliği insan sermayesi olan bir ülke için bu israf kabul edilebilir mi?" ifadelerini kullandı.

"Kadınlarını yok sayan bir ülkenin kalkınması söz konusu olamaz"

MTSO olarak bu konuda uzun süredir çaba gösterdiklerini, özellikle MTSO Genç Girişimciler Kurulu ve MTSO Kadın Girişimciler Kurulunun tüm üyeleri ile büyük çaba sarf ettiklerini belirten Aşut, "Sürekli gençleri, kadınlarımızı girişimciliğe yönlendirecek somut projeler üretiyorlar. Son birkaç yıldır gerek ülkemizin yaşadığı bazı sıkıntılar, gerekse küresel olumsuz gelişmelere kendi içimize dönmemize engel olmuş gibi görünse de 2018 yılını MTSO olarak gençlerin ve kadınların yılı olarak görüyoruz. Ancak, bunlar yetmez. Çünkü insan sermayemiz o kadar eğitime muhtaç ki, insan sermayemiz o kadar rol-modele ve yeni vizyonlara muhtaç ki, ne yapsak azdır. Genç girişimcilerimizin, özellikle kadın girişimcilerimizin başarı hikayelerini daha çok anlatmak zorundayız. MTSO olarak bu konuda sorumluluk duyduğumuzu ve planlarımızı bu hedefe göre yaptığımızı bir kez daha ilan etmek isterim. Çünkü insan kaynağını yönetemeyen bir kent ilerleyemez. Kadınlarını yok sayan bir ülkenin kalkınması söz konusu olamaz" şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA