TBMM Heyeti Özbekistan'da

Heyet, Özbekistan Parlamentosu Yasama Meclisi Başkanı İsmailov ile görüştü.

TBMM Türkiye-Özbekistan Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı Haydar Ali Yıldız başkanlığındaki heyet, Özbekistan Parlamentosu Yasama Meclisi Başkanı Nuriddincan İsmailov ile görüştü.

Yıldız'ın yanı sıra milletvekilleri Mehmet Günal, İsmail Aydın, Mustafa İsen ve Ömer Fethi Gürer'den oluşan heyete Taşkent Büyükelçisi Ahmet Başar Şen eşlik etti.

İsmailov, son dönemde iki ülke arasındaki ilişkilerin giderek gelişmesinden duydukları memnuniyeti dile getirerek bunda iki ülke cumhurbaşkanlarının kişisel yakınlığı ve iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesine yönelik iradesinin etkili olduğunu belirtti.

İsmailov, daha sonra Özbekistan Parlamentosunun alt kurulu olan Yasama Meclisinin faaliyeti hakkında Türk heyetine bilgi verdi.

Yıldız da Özbek tarafının daveti üzerine geldikleri Özbekistan'da bulunmaktan ve tarihi Taşkent şehrinde kardeşleri ve dostlarıyla bir arada olmaktan şeref duyduklarını kaydetti.

İki ülke parlamentoları dostluk grupları arasındaki karşılıklı ziyaretlerin ve iş birliğinin artarak devam edeceğine inandığını dile getiren Yıldız, "Buradan çıkaracağımız sonuç, daha hızlı yol almamız gerektiği ve katedeceğimiz daha çok mesafenin olduğudur. Tarih bize böyle bir sorumluluğu yüklüyor. Bizim için Özbekistan'ın tarihi Semerkant, Buhara, Hiva ve Taşkent şehirleri kadim Türkistan’ın medeniyet şehirleridir ve bizim ruh ve gönül dünyamızda ayrı bir yer tutuyor." ifadesini kullandı.

İki ülke cumhurbaşkanlarının karşılıklı ziyaretlerinde tüm alanlardaki iş birliği ve dostluk ilişkilerinin geliştirilmesine yönelik önemli karar alındığını hatırlatan Yıldız, kendilerine düşenin bu kararların hayata geçirilmesinde sorumluluk üstlenmek olduğunu belirtti.

Özbekistan Cumhurbaşkanı Şavkat Mirziyoyev’in Türkiye’ye ziyaretinde iki ülke arasındaki ilişkilerin stratejik ortaklık seviyesine ulaştığını anımsatan Yıldız, bu ziyaret kapsamında TBMM ile Özbekistan Parlamentosu arasında iş birliği muhtırası imzalandığını ve bu belgelerin karşılıklı iş birliğini pekiştirdiğini ve geleceğe yönelik somut planlarını da şekillendirdiğini vurguladı.

Yıldız, Özbekistan’ın Türk vatandaşlarına vize muafiyeti sağlamasının iki ülke halkları arasındaki ilişkileri daha da geliştireceği için kendilerini sevindirdiğini belirterek bunun başta ekonomi olmak üzere sosyo-ekonomik dayanışma ve iş birliğinin kapılarını açtığını ve çok daha kolaylaştırdığını dile getirdi.

Mirziyoyev’in dış politikada dostça ve karşılıklı yarar sağlayan iş birliğini geliştirilme politikasını desteklediklerini vurgulayan Yıldız, bunun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ülkeler arasındaki “kazan-kazan” formülü ile benzeştiğini ifade etti.Yıldız, bundan sonra gerek ülkeler arasındaki iş birliği gerek bölgesel konulardaki iş birliği ile büyük mesafeler katedeceklerine inandığını belirtti.Yıldız, Yunus Emre Enstitüsünün kısa zamanda Özbekistan’da da açılmasını arzu ettiklerini sözlerine ekledi.
Kaynak: AA