Merkel-Varadkar Görüşmesi

Almanya Başbakanı Merkel: 'AB ile İngiltere arasında geçiş dönemine ilişkin anlaşma sağlanmasından büyük memnuniyet duyduk. Ancak birçok sorunun çözülmesi gerektiğini de biliyoruz. Özellikle Kuzey İrlanda sınırıyla ilgili' İrlanda Başbakanı Varadkar: 'Brexit alanında ilerlemeler sağlandı. Ancak gelecek aylarda AB ile İngiltere'nin tutumlarındaki görüş ayrılıklarını kapatmak için daha fazla adım atılması gerek'

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Brexit konusunda AB ile İngiltere arasında geçiş dönemine ilişkin anlaşma sağlanmasından memnuniyet duyduklarını söyledi.

Merkel, İrlanda Başbakanı Leo Varadkar ile Berlin'de yaptığı görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında, İrlandalı mevkidaşıyla iki gün sonra Brüksel'de yapılacak Avrupa Birliği (AB) Liderler Zirvesi'ne ilişkin hazırlık yaptıklarını belirtti.

Bu bağlamda Brexit konusunu da ele aldıklarını ifade eden Merkel, "AB ile İngiltere arasında geçiş dönemine ilişkin anlaşma sağlanmasından büyük memnuniyet duyduk. Ancak birçok sorunun çözülmesi gerektiğini de biliyoruz. Özellikle Kuzey İrlanda sınırıyla ilgili." dedi.

Merkel, sınır konusunun "hassas ve çok önemli" olduğuna işaret ederek, buna ilişkin bir çözüm bulunması gerektiği konusunda herkesin hemfikir olduğunu ve Almanya'nın müzakerelerde İrlanda'nın pozisyonunu desteklediğini kaydetti.

ABD Başkanı Donald Trump'ın çelik ve alüminyum ithalatına ek vergi getirme kararıyla ilgili değerlendirmede bulunan Merkel, İrlanda ve Almanya'nın serbest ticareti desteklediğini ve korumacı uygulamalara karşı olduğunu belirtti.

Merkel, "Umarım ek vergilere tepki göstermek durumunda kalmayız." diyerek bu konuda AB Ticaret Komiseri Cecilia Malström ve Almanya Ekonomi ve Enerji Bakanı Peter Altmaier'in ABD'de temaslarda bulunduklarına dile getirdi.

Merkel, bu konuda bir çözüm bulunmasını dilediğini kaydetti.

İrlanda Başbakanı Varadkar da Brexit konusunda geçiş dönemine ilişkin yapılan müzakerelerin değerli olduğunu belirterek, "Brexit alanında ilerlemeler sağlandı. Ancak gelecek aylarda AB ile İngiltere'nin tutumlarındaki görüş ayrılıklarını kapatmak için daha fazla adım atılması gerek." şeklinde konuştu.

İrlanda Başbakanı, müzakerelerde tüm maddelerde uzlaşma sağlanamadığı sürece bir anlaşmanın olmayacağını da sözlerine ekledi.

Kaynak: AA