MİT Koleksiyonu Sergisi Ziyaretçilere Açılacak

MİT Koleksiyonu Temas Sergisi ilk defa ziyaretçileri ile buluşmaya hazırlanıyor.

MİT Koleksiyonu Sergisi Ziyaretçilere Açılacak
2. TBMM Cumhuriyet Müzesi’nde 3 ay boyunca ziyarete açılacak olan MİT Koleksiyonu Temas Sergisi 3 oda şeklinde hazırlandı. İlk odada teşkilatın tarihçesi ve o dönemlerde kullanılan 4 namlulu tabanca, ikinci odada soğuk savaş döneminde MİT operasyonlarıyla yakalanan 2 casusun hikayesi, üçüncü odada ise yine soğuk savaş döneminde Varşova Paktı ülkelerindeki Türk Büyükelçiliklerinde ele geçirilen gizli dinleme ve gözetleme malzemeleri, bu dönemde kullanılan en iyi fotoğraf makineleri ile muhtelif operasyonel teknik malzemeler yer alıyor.

Sergi genel olarak soğuk savaş dönemi operasyonlarını ve teşkilatın tarihçesine dair doküman, nesne ve bilgiler içeriyor. Sergide, daha önce yayınlanmamış MİT tarihçesi ve yakalanan iki casus videolarına da yer verildi.

Tarihçe odasında bulunan Kioskta ise Osmanlı arşivlerinin incelenmesiyle hazırlanan ve ilk kez yayınlanan Osmanlı döneminde istihbarat çalışması da yer aldı.

Aynı zamanda serginin açılışıyla beraber mit.gov.tr sitesinde E-Müze yayına açılacak. Yaklaşık 2 bin 500 eserden oluşan sergide 54 nesne sunulacak. Nesneler arasında Teşkilat-ı Mahsusa dönemine ait dokümanlar ve hisart koleksiyonuna ait 2 kılıç ve 1 silah da yer alıyor.
Kaynak: İHA