Bitlis'te '28 Şubat Darbesi Ve Türkiye' Paneli

Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ), Birlik Vakfı Bitlis Şubesi ve Medeniyet Platformu işbirliğiyle “28 Şubat Darbesi ve Türkiye" paneli düzenlendi.

Bitlis'te '28 Şubat Darbesi Ve Türkiye' Paneli
Bitlis Kültür Merkezinde BEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Demirtaş başkanlığında düzenlenen panelde, BEÜ Genel Sekreteri Muhammed Zahid Kuldaş, Yrd. Doç. Dr. Yusuf Çınar ve Yrd. Doç. Dr. Erdem Karaca, 28 Şubat’ta yaşananları tüm yönleriyle ele aldı. Halkının büyük bir bölümü Müslüman olan Türkiye’de gerçekleşen bunca darbe ve darbe girişimlerinin nasıl bir boyutunun olduğunu burada anlatacaklarını belirten Prof. Dr. Demirtaş, şöyle konuştu:

“Halkımız, 15 Temmuz’da sokaklara dökülmek suretiyle darbecilerin tamamını yerle bir etti. 15 Temmuz’da 250 şehidimiz, çok sayıda gazi ve binlerce mağdurumuz var. Bu ağır darbenin etkileri halen devam ediyor. Ülke adeta bir kaosa sürüklenmek istendi. Ama bir hayra vesile oldu. Türkiye kenetlendi. Türkiye’de bir daha halkın tamamını yok edemeyeceklerine göre, asla darbe yapamayacaklar. Yapmayı düşündüklerinde bir kere yerine 5 kere düşünecekler.”

Birlik Vakfı Bitlis Şube Temsilcisi Maşallah Albeni ise, Zeytin Dalı ve Fırat Kalkanı harekâtları ile 15 Temmuz hain darbe girişimi ve bugüne kadar vatan için canını feda eden şehitlere Allah’tan rahmet dileğinde bulundu. 28 Şubat darbesinin 21. yılına girdiklerini bildiren Albeni, “28 Şubat, düşünce ve inançların üzerinden tankların geçtiği, özgürlüklerin yok edildiği, yüz binlere yakın kız öğrencinin eğitim hayatından mahrum bırakıldığı, imam hatip öğrencilerinin zulme maruz kaldığı, Kur’an kurslarının kapatıldığı, Kur’an eğitimine yaş sınırının getirildiği, İslam dininin yok edilmeye çalışıldığı ve haçlıların içimizdeki İslam düşmanlarının eliyle yapmaya çalıştığı ağır bir darbedir. 28 Şubat on binlerce mağduru ve ekonomiye verdiği milyarlarca liralık zararla hiç unutulmadı, unutulmayacak” diye konuştu.

‘İslam’ın Darbelere Bakışı’ başlıklı sunumunda, darbenin meşru bir yönetimi gayrimeşru bir şekilde alt etme girişimi olarak değerlendiren Genel Sekreteri Muhammed Zahid Kuldaş da, insanların gayrimeşru hareketlerine her zaman kılıf arama gayretinde olduklarını ifade etti.

İslam’ın darbeye bakışını Kur’an’dan ayetlerle anlatan Kuldaş, sözlerini şöyle devam etti:

İslam hukukçuları darbe konusunda şu prensibi ortaya koymuşlardır. Var olan düzeni yıkmaya kalkışan insanlara karşı eğer devlet belirli noktalarda güç yetiremiyorsa bütün Müslümanların ona karşı mücadele etmesi farzdır. 28 Şubat süreci İslam’a ve muhafazakârlara karşı bir darbe girişimi olarak gerçekleşti. Bu girişimde bulunanlar şu iddiada bulundular. Dediler ki, ‘bin yıl sürecek.’ Biz de şöyle söylüyoruz, bin yıl geçse de 28 Şubat’ı unutmayacağız.”

Türkiye’de Osmanlı’dan bu yana bir darbe geleneği olduğunu ifade eden Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Demirtaş ise, Türkiye’de 1913’ten itibaren gerçekleştirilen darbe ve girişimleri anlattı. 28 Şubat’tan sonra Müslümanlık algısının değiştiğini belirten Demirtaş, 28 Şubat’ın etkisinin uzun yıllar süreceğini ifade etti.

‘Basında 28 Şubat Darbesine Yönelik Değerlendirmeler’ adlı sunumunda, 28 Şubat’la ilgili basında yer alan haberlere değinen Yrd. Doç. Dr. Erdem Karaca da, 28 Şubat’tan dolayı hala mağdurların olduğunu; 500’den fazla insanın hapiste olduğunu, bunlara haklarının bir an önce iade edilmesi gerektiğini söyledi.



Panelin son konuşmacısı Yrd. Doç. Dr. Yusuf Çınar ise, 28 Şubat postmodern darbesinin uluslararası boyutunu anlattı. 28 Şubat darbesini dünyadaki diğer darbelerle karşılaştırarak anlatan Çınar, Türkiye’de yapılan tüm darbelerin NATO tarafından organize edildiğini ve bu amaçla Türkiye’nin komünist bloğa kaymasının engellenmek istendiğini ifade etti.

Çınar, konuşmasında Mavi Marmara olayına da değindi. Bu olaydan sonra İsrail’le iplerin koptuğunu, asıl bu olaydan sonra millileşme projelerinin uygulamaya konulduğunu söyledi.

Bugün eskisinden çok daha az dışarıya ihtiyaç duyulduğunu belirten Çınar, Türkiye’nin artık kendi yazılımlarını yapabildiğini ifade etti.

28 Şubat’ın arkasında İsrail olmakla birlikte, İsrail lobisinin de kontakta olduğu ABD’nin bu darbede başrol oynadığını belirtti.

Programa; Bitlis Valisi İsmail Ustaoğlu, Rektör Prof. Dr. Erdal Necip Yardım, Tatvan Belediye Başkan Vekili Halis Başaran, AK Parti İl Başkanı Nesrullah Tanglay, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, öğrenciler ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Kaynak: İHA