FETÖ'nün 'Mahrem Hizmetler Yapılanması' Davası

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 'mahrem hizmetler yapılanmasına' dahil olduğu gerekçesiyle haklarında 'silahlı terör örgütü üyesi olmak' suçundan 15 yıla kadar hapis istemiyle dava açılan 138 kişinin yargılandığı davada ara karar açıklayan mahkeme, 15 sanığın tahliyesine hükmetti Örgütün elebaşı Fetullah Gülen'in yanında ağlayarak şiir okuduğu görüntüyle gündeme gelen sanıklardan avukat Mücteba Kılıç, şiir okuduğunu kabul ederken, 2011'den beri örgütle irtibatını kestiğini öne sürdü.

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) "mahrem hizmetler yapılanmasına" dahil olduğu gerekçesiyle haklarında "silahlı terör örgütü üyesi olmak" suçundan 15 yıla kadar hapis istemiyle dava açılan 138 kişinin yargılandığı davada ara karar açıklayan mahkeme, 15 sanığın tahliyesine hükmetti.

Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmada mahkeme heyeti, sanıklar ve avukatlarının tahliyeye ilişkin taleplerini dinledi.

Sanıklardan Recep Demirtaş, aleyhindeki tanık ifadesini kabul etmediğini, ifadede çelişkiler bulunduğunu söyledi. ByLock kullandığı iddiasını reddeden Demirtaş, tahliye ve beraat istedi.

Aleyhindeki gizli tanık beyanına itibar edilmemesini isteyen Mehmet Baysal da somut delile dayanmayan beyanın suçtan kurtulmak maksadıyla baskı altında alındığını düşündüğünü söyledi. TUSKON üyeliğinin bulunmadığını belirten Baysal, ByLock kullanmadığını, bu programı kullandığına ilişkin verilerin ID çakışmasından kaynaklı olduğunu öne sürdü.

- "İspatlanırsa her türlü cezaya razıyım"

Sanıklardan avukat Mücteba Kılıç ise FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in yanında şiir okuduğu iddiasını doğruladı, o dönemde örgütün cemaat olarak bilindiğini söyledi. 2011'den sonra bu örgütle bağını kestiğini öne süren Kılıç, "Eğer bu tarihten sonra örgütle bağım ispatlanırsa her türlü cezaya razıyım. 2011'de bunlarla bağlantımı kestim." dedi.

Kılıç, HTS kayıtlarına giren telefon irtibatlarının avukatlık mesleğinden kaynaklandığını iddia etti.

Tutuksuz sanık Koray Çavdar, hakkındaki adli kontrol hükümlerinin kaldırılmasını istedi.

Ahmet Özcan ise hakkındaki tüm delillerin toplandığını belirterek, tahliye talebinde bulundu. 20 aydır tutuklu bulunduğunu bildiren İbrahim Karapınar, bu süre göz önüne alınarak tahliye talep ettiğini söyledi.

Sanık Mustafa Can, dört çocuğunun geçimi için tahliye istediğini belirtti.

Adem Onan, aleyhinde hiçbir delil bulunmadığını, ByLock kullandığına ilişkin herhangi bir evrak olmadığını ve hangi gerekçeyle tutuklandığını dahi bilmediğini öne sürerek tahliye istedi.

Mustafa Güven, aleyhindeki beyanlarda çelişkiler olduğunu, Serdar Özdemirel'in beyanlarını kabul etmesinin mümkün olmadığını dile getirdi.Kaan Çengel, ailesinin geçimi için tahliye talebinde bulundu.

Elvan Çalışkan da diyabet hastası olduğun belirterek beraat talep etti.

Diğer sanıklar da suçsuz olduklarını ifade ederek tahliyelerini istedi.

Beyanların ardından ara kararını açıklayan mahkeme, sanıklar Fatih Özbahçeçi, Fatih Sert, Recep Demirtaş, Mustafa Can, İbrahim Karapınar, Adem Onar, Mustafa Güven, Kaan Serhan Ayık, Kaan Çengel, Hüseyin Karahan, Serkan Yıldız, Ali Mavzer, İbrahim Çoban, Selçuk İlhan ve Mehmet Küçük'ün tahliyesine hükmetti.

Tutuklu diğer sanıkların bu halinin devamına karar veren mahkeme duruşmayı erteledi.

- İddianame

İddianamede, 27 Temmuz 2016 akşamı TEM Dairesi Başkanlığı Nöbetçi Amirliğini arayan ve ismini vermek istemeyen bir kişinin "elinde çok önemli bilgilerin olduğunu, bu bilgileri kapalı bir zarf içerisinde Emniyet Genel Müdürlüğü binasının alt kısmında kalan Cemal Süreyya Parkı'ndaki bir çöp bidonunun içerisine bıraktığını, bu bilgilerin detaylı şekilde incelenmesi sonucunda FETÖ/PDY ile alakalı çok önemli konuların çözüleceğini" beyan ettiği belirtiliyor.

İhbarda belirtilen çöpün incelenmesi sonucunda, sarı renkli bir zarfta 11 sayfa, beyaz renkli ikinci zarfta ise 6 sayfadan oluşan isim listesi olduğunun belirlendiği bildirilen iddianamede, burada isimleri yer alan kişiler hakkında soruşturma açıldığı kaydediliyor.

Savcılık soruşturması sonucunda ihbarda isimleri yer alan kişilerin FETÖ/PDY üyesi oldukları ve örgütün mahrem hizmetler yapılanmasında görev üstlendiklerinin belirlendiği ifade ediliyor.
Kaynak: AA