Mersin Büyükşehir Belediyesi'nden Biyolojik Mücadele

İçel Büyükşehir Belediyesi, Tarım Bakanlığı işbirliğiyle çevre ve doğanın korunması adına zararlılara karşı biyolojik mücadele yönetimini uygulayacak.

Mersin Büyükşehir Belediyesi'nden Biyolojik Mücadele
Kültür bitkilerinde ürün kayıplarına neden olan birçok zararlı organizma ve zararlı böceklerin yaptığı tahribatları önlemek amacıyla Tarım Bakanlığı’na bağlı Biyolojik Mücadele Araştırma Enstitüsü ile İçel Büyükşehir Belediyesi ortaklaşa bir çalışma yürütülecek. Proje ile doğaya zarar veren kimyasal ilaçların yerine entegre mücadele çerçevesinde zararlı organizmalarla mücadelede doğanın ekolojik yapısını koruyan bir yöntem olan biyolojik mücadele yöntemi uygulanmaya başlanacak.

Tarım Bakanlığı’na bağlı Biyolojik Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, biyolojik mücadele biriminde görevli ziraat yüksek mühendisleri ile İçel Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Daire Başkanlığı’na bağlı ilgili teknik personel, yapılacak çalışmaya pilot bölge olarak belirlenen Tarsus Kültür Park ve İçel Kültür Park’taki bitkiler üzerindeki zararlı ve faydalı böcek popülasyonlarının inceleme çalışmasını gerçekleştirdiler. Yapılan bu çalışma sonucunda her iki parkta biyolojik mücadele ajanlarının hangi zararlılara karşı uygulanacağı, konuyla ilgili uzman mühendisler tarafından belirlenerek, salım ve benzeri çalışmalara başlanacak.

Biyolojik mücadele yöntemi nedir?

Zararlı organizmalarla mücadele yöntemlerinden biri olan biyolojik mücadele yöntemi, çevre, insan ve hayvan sağlığına duyarlı bir mücadele yöntemi olup en basit haliyle ’kültür bitkilerinde ürün kayıplarına neden olan zararlı mücadelede doğal düşmanların insanlar tarafından kullanılması’ olarak tarif ediliyor. Diğer mücadele yöntemlerinde olduğu gibi biyolojik mücadelede de hedef, zararlı organizmayı tamamen ortadan kaldırmak değil, zararlı popülasyonlarını ekonomik zarar eşiğinin altında tutarak ekolojik dengeye katkı sunmak.
Kaynak: İHA