'Kripto Paralar Yeni Parasal Düzende Önemli Rol Oynayacak'

SETA'nın hazırladığı 'Blockchain Teknolojisi ve Bitcoin' başlıklı analizden: 'Kripto paralar ve Blockchain (blok zinciri) teknolojisi yeni parasal düzende önemli rol oynayacaktır' 'Kripto paralar içerisinde en güçlü konumda olan Bitcoin'in arzı 21 milyon ile sınırlıdır. Sistemin doğru işlemesi koşuluyla 2140 yılına gelindiğinde dolaşımdaki maksimum Bitcoin miktarı 21 milyona ulaşacak ve büyüme oranı sıfıra yakınsayacaktır' 'Türk lirası cinsinden yapılan Bitcoin alım satım işlemleri yaklaşık binde 4 payla ilk 10'da yer almaktadır' 'Devletlerin, bu para birimlerini küçümsemek yerine kullanıcıların mağdur olmasını engelleyecek ve Blockchain teknolojisinin ekonomik aktiviteye pozitif etkisini artıracak resmi adımlar atmaları gerekmektedir'

MÜCAHİD EKER - Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı'nın (SETA) hazırladığı "Blockchain Teknolojisi ve Bitcoin" başlıklı analizde, kripto paralar ve blockchain (blok zinciri)teknolojisinin yeni parasal düzende önemli rol oynayacağı belirtildi.

SETA tarafından yayımlanan ve Şerif Dilek'in kaleme aldığı "Blockchain Teknolojisi ve Bitcoin" başlıklı analizde, Bitcoin ve diğer kripto paralarınçıkışı, mevcut durumu, olumlu ve olumsuz yönleri,gelecek potansiyeli ve küresel ekonomiyeolası etkileri irdelendi.

Global düzeyde insanlarınkripto paralar hususunda farkındalık kazanmasındaBitcoin'in ayrıcalıklı bir yeri bulunduğu, onun arkasında da blockchainteknolojisinin olduğu aktarılan analizde, Bitcoin'in piyasaya arz edilmesi ve artan talep sonrasında çeşitli sanal para birimlerinin ortaya çıktığı belirtildi.

Analizde, 2017 yılı sonu itibarıyla bin 367 adet kripto para biriminin mevcut olduğu, bunların 7 bin 467 piyasada işlem gördüğü, toplam piyasa değerlerinin de 613 milyar dolar olduğu ifade edildi.

7 Şubat 2018 itibarıyla sayıları bin 506 olan ve 8 bin 608piyasada işlem gören kripto para birimlerinin, toplam piyasa değerlerinin 386 milyar dolara kadar düşüşgösterdiği, bir günlük işlem hacimlerinin de 35milyar dolar olduğu belirtilen analizde, kripto para pazarının en büyük para biriminin, yüzde 35 pay ve 133 milyar dolar büyüklükle Bitcoin olduğu kaydedildi.

- "Bitcoin'de büyüme 2140'ta sıfıra yakınsayacak"

Geçen yıl sonu itibarıyla dolaşımda 16 milyon 762 adet Bitcoin olduğu belirtilen analizde, "Kripto paralariçerisinde en güçlü konumda olan Bitcoin'inarzı 21 milyon ile sınırlıdır. Sistemin doğru işlemesi koşuluyla 2140 yılına gelindiğinde dolaşımdakimaksimum Bitcoin miktarı 21 milyona ulaşacak ve büyüme oranı sıfıra yakınsayacaktır. Bitcoin arzının sınırlı tutulmasının temelinde altın karşılığı para gibi işlem görmesini sağlama amacı yatmaktadır." değerlendirmesinde bulunuldu.

Analizde, 2010'da piyasaya girdiğinde değeri 0,07 dolar olan Bitcoin'in, 2011 yılı başına kadar maksimum 1 dolardan işlem gördüğü, 2012'de 13 dolar ve 2013'te 266 dolar ile çıkışını sürdürdüğü, 960 dolar ile giriş yaptığı 2017'de ise 20 bin dolar seviyelerine kadar çıktığı ve yılı 14 bin dolar seviyelerinde kapattığı kaydedildi.

Bitcoin'in bu performansının birçok kişinin yatırımlarını kripto para birimlerineyönlendirmelerini tetiklediği aktarılan analizde, "Ancak Bitcoin’in bu derece hızlı değerkazanması çıkış amacını aşarken aşırı dalgalanmasınedeniyle de spekülatif bir yatırım aracı olarak görülmesine neden olmuştur. Yatırımcı vekullanıcıların zarar etmesine neden olan bu aşırıdalgalanma Bitcoin'in balon olduğu tezini desteklemiştir." yorumu yapıldı.

- "TL ile yapılan Bitcoin işlemleri ilk 10'da"

SETA analizinde, Bitcoinişlemlerinde kullanılan para birimlerinin cinsinebakıldığında, Japon yeninin yüzde 46,5, ABD dolarının yüzde 32,5, avronun yüzde 8,6 ve Korewonunun yüzde 5,8 paya sahip olduğu bildirilerek, sıralamada Türk lirası cinsinden yapılan Bitcoin alım-satım işlemlerinin de yaklaşık binde 4 payla ilk 10'da yer aldığı aktarıldı.

Türkiye'de 2017 sonu itibarıyla Paribu, BTCTürk,Koinim ve Koineks olmak üzere 4 kripto para borsasının faaliyet gösterdiği aktarılan analizde, "Türkiye'de kripto para birimlerineartan ilgi işlem yapan kullanıcı sayısının son 6ayda 9 binden 42 binin üzerine çıkması şeklindedikkati çekici boyutlarda kendini gösterirken,kullanıcıların alım-satım işlemlerinde yaşadığıgecikmeler önemli bir sorun olarak gündemegelmektedir." denildi.

Bitcoin'in kullanımının hem internet hem de alışveriş işlemlerinde yaygınlaştığı anlatılan analizde, Bitcoin ATM'leri ve Bitcoin kabul eden işletme sayısının her geçen gün arttığına işaret edildi.

Analizde, Türkiye'de kripto para birimlerinin kullanımı yaygınlaşırken birtakım regülasyonlara da ihtiyaç duyulduğuna işaret edilerek, kripto para birimleri ve borsaları ile birlikte blockchain teknolojisinin uluslararası alanda etkisi artarken Türkiye'nin bu girişimlere ilgisinin münferit girişimlerin ötesine geçmesi sağlanması gerektiği vurgulandı.

- "Büyüme trendini sürdüreceği yüksek bir ihtimal"

Bitcoin madenciliği için tüketilen enerjimiktarının birçok ülkenin enerji tüketiminden fazla olduğuna dikkat çekilen analizde, 2017 sonu itibarıyla Bitcoin'in yıllık enerji tüketimiortalamasının 37 terawatt saate (TWh) yaklaştığı bildirildi.

Ülke sıralaması olarak bakıldığında 57'nci sırada yer alan Bitcoin'in enerji tüketiminin, dünyanın toplam elektrik ihtiyacının binde 17'sine denk geldiğine işaret edilen analizde, elektrik miktarının artışını sürdürmesi durumunda Bitcoin sisteminin çökebileceğinin ileri sürüldüğü aktarıldı.

Kripto paraların güvenliği ve risklerine de değinilen analizde, "Kripto paraların hem biryatırım aracı ve hem de para birimi olarak büyüme trendini sürdürebileceği yüksek bir ihtimalolarak karşımızda durmaktadır. Bu açıdan kriptoparalar yaygınlaşarak gelecekte transfer aracıolmanın yanında alternatif bir yatırım aracı vepara birimi olma potansiyeli taşımaktadır." ifadeleri kullanıldı.

SETA analizinde, kripto paralar ve blockchain teknolojisinin yeni parasal düzende önemli rol oynayacağı vurgulanarak, şunlar kaydedildi:

"Devletlerin bu para birimlerini küçümsemekyerine kullanıcıların mağdur olmasınıengelleyecek ve blockchain teknolojisinin ekonomikaktiviteye pozitif etkisini artıracak resmiadımlar atmaları gerekmektedir. Türkiye bu teknolojinin teknikkısmıyla alakalı mühendislerini yönlendirerekçalışma yapmalarını, sistemin güçlü ve zayıfyönlerini ortaya koymalarını bir program dahilindeorganize etmelidir.

Kripto paraların yaygınlaşarakkabul edilme ihtimali şüphesiz devletlerin kağıtpara basma noktasındaki tekel gücüne yönelikönemli bir meydan okumadır. Merkez bankalarıbuna sessiz kalmayacaktır. Önümüzdeki süreçte muhtemelen devletlerinblockchain teknolojisinin altyapısını kullanarakdijital para birimlerini kontrol etmelerini gündemegetirecek ve bu yönde adımlar atılacaktır."

"Blockchain Teknolojisi ve Bitcoin" başlıklı analizin tamamına "www.setav.org" adresinden ulaşılabiliyor.

Kaynak: AA