Eskişehir'in Son Kalaycısı

Eskişehir'de 150 yılık aile mesleği kalaycılığı yaşatmaya çalışan Ramazan Kalay, işini üçüncü kuşak olarak yürütüyor.

Kalaycılık işini dedesi ve babasının ardından üçüncü kuşak sürdüren 58 yaşındaki Kalay, soyadını da aldığı mesleğini gururla sürdürüyor.

Kalay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, babasından öğrendiği kalaycılığa çırak bulamamaktan yakındı.

Çocukluk yıllarında Mihalıççık ilçesinde babası ile yazın gezdikleri köylerde, kışın ise iş yerlerinde kalay yaptıklarını aktaran Kalay, şunları söyledi:

- 150 yıldır kalaylıyorlar

"Aile mesleği kalaycılığı 150 yıldır yapıyoruz. Dedemden, babama geçen bu mesleği yaşatmak bana kaldı. Kalaycılık mesleğinde çırak bulamıyoruz. Eskişehir'deki son kalaycı benim. 10 yaşından beri bu işin içindeyim. Bir oğlum var o da bu mesleği yapmak istemedi. Bu işe talip olan yok o nedenle benden sonrası meçhul. İnşallah meraklı, eli yatkın genç kardeşlerimiz gelir de bu mesleği öğrenir. Bizlerde onların yaptıkları işlerle gurur duyarız. Meslek yok olma durumu ile karşı karşıya."

Kalay, bakır eşyaların günümüzde de kullanılmaya devam ettiğini belirterek, "İnsanlar, atalarından yadigar kalan bakır eşyaları bize getirip kalaylatıyor. Kimisi bunları evinin şark köşesinde saklıyor kimisi ise halen mutfağında yemek pişirmek için kullanıyor." dedi.

Kaynak: AA