'Lösemili Çocuklar Dışlanmamalı'

İl Sağlık Müdürü İrfan Akalın: 'Bu çocuklarımız maskeleri, hastalık çevreye bulaşmasın diye değil, dışarıdan onlara mikrop bulaşmasın diye takıyorlar. Bu maskeleri takan çocuklarımıza karşı yanlış davranışlara girmeyelim'

Artvin İl Sağlık Müdürü İrfan Akalın, lösemili çocuklara karşı toplumun daha bilinçili olması gerektiğini belirtti.

İl Sağlık Müdürlüğünce Lösemili Çocuklar Haftası kapsamında farkındalık oluşturmak amacıyla kentteki bir alışveriş merkezinde etkinlik düzenlendi.

Akalın, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, son yıllarda il genelindeki lösemi vakalarında azalma olduğunu ifade ederek, ilde 30 çocuğun lösemi tedavisi gördüğünü kaydetti.

İl Müdürlüğü olarak lösemi hakkında doğru bilgileri, doğru yaklaşımları topluma anlatmak amacıyla hafta boyunca etkinlikler yaptıklarını belirten Akalın, şunları söyledi:

"Lösemi, kemik iliği ve kan hücrelerinin doğru üretilmemesine bağlı gelişen bir kan hastalığıdır. Aslında bir kanser türü ama standart kanserlere pek benzemiyor çünkü çok yüz güldürücü sonuçları var. Lösemi erken teşhis ve doğru tedavi ile yüzde 95'lere varan tedavi imkanı olan kan hastalığıdır."

Akalın, löseminin özellikle 1-5 yaş arası çocukları etkileyen bir hastalık olduğunu ve tedavi sürecinin psikolojik boyutuyla da önem taşıdığına işaret ederek, şunları kaydetti:

"Bu süreç doğru yönetilmez ise bu çağlarda hastalığa yakalanan çocuklarımız, iyileşse bile bazen kalıcı psikolojik sorunlar yaşanabiliyor. Bu nedenle çocuklar toplumdan dışlanmamalı. Bu çocuklarımız maskeleri, hastalık çevreye bulaşmasın diye değil, dışarıdan onlara mikrop bulaşmasın diye takıyorlar. Bu maskeleri takan çocuklarımıza karşı yanlış davranışlara girmeyelim."
Kaynak: AA