'Bankalar, Kredi Türleri İçin Uyguladıkları Standartları Sıkılaştırdı'

TCMB Banka Kredileri Eğilim Anketi: 'Bankaların, tüm kredi türleri için uyguladıkları standartları sıkılaştırdığı görülmektedir' 'Tüm bireysel kredi türlerinde beklentiler, kredi talebindeki azalışın devam edeceği yönündedir'.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) Banka Kredileri Eğilim Anketi'ne ilişkin değerlendirmesinde, bankaların, tüm kredi türleri için uyguladıkları standartları sıkılaştırdığı belirtildi.

TCMB'nin, bankaların 2018'in üçüncü çeyreğine ilişkin değerlendirmeleri ve dördüncü çeyreğe dair beklentilerini içeren Banka Kredileri Eğilim Anketi'nin sonuçları ve değerlendirmesi yayımlandı.

Ankete ilişkin yapılan değerlendirmede, bankaların, 2018 yılının üçüncü çeyreğinde, tüm kredi türleri için uyguladıkları standartları sıkılaştırdığıbelirtildi.

Genel ekonomik faaliyetlere ilişkin beklentilerin tüm kredi türlerinisıkılaştırıcı yönde etkilediği, işletmelere verilen kredilerde standartlarınsıkılaştırılmasındaki en etkili faktörün, endüstri ya da firmalara ilişkin görünüm olduğu vurgulanan ankette, şunlar kaydedildi:

"2018 yılının dördüncü çeyreği için beklentiler ise işletmelere verilen kredilerdestandartların sıkılaşmaya devam edeceği, tüm bireysel kredi türlerinde ise standartlarınaynı kalacağı yönündedir. Kredi talebi açısından incelendiğinde, yılın üçüncü çeyreğindeişletmelerin kredi talepleri genel olarak azalmıştır. Özellikle yabancı para cinsindenaçılan kredi, büyük işletmelere verilen kredi ve kısa vadeli kredi taleplerinde güçlü birazalış görülmüştür. Tüm bireysel kredi türlerinde ise kredi taleplerindeki azalış, birönceki döneme göre güçlenerek devam etmiştir. Talebi azaltıcı yönde etkileyen enönemli faktörün, her kredi türünün kendi piyasasına ilişkin beklentiler olduğugörülmektedir. Yılın dördüncü çeyreğine ilişkin işletmelere verilen kredi talebibeklentileri; yabancı para cinsinden açılan kredi talebindeki azalışın zayıflayarak devamedeceği, diğer kredi türlerine ilişkin taleplerin ise artacağı yönündedir. Tüm bireyselkredi türlerinde beklentiler, kredi talebindeki azalışın devam edeceği yönündedir. Bankaların fon sağlama imkanlarının gelişimi incelendiğinde, yılın üçüncü çeyreğindeyurt içi ve yurt dışı fonlama koşullarındaki sıkılaşma güçlenerek devam etmiştir. 2018yılı dördüncü çeyreği için bankaların beklentileri söz konusu eğilimin devam edeceğiyönündedir."
Kaynak: AA