Etiyopya'nın Geleceğine Yön Verecek Kongre Başladı

Etiyopya’da iktidardaki dört partinin katılımıyla ülkenin geleceğine ilişkin siyasi ve ekonomik kararların alınacağı kongre başladı.

Etiyopya Halkları Devrimci Demokratik Cephesi (EPRDF) adlı koalisyonun Havassa şehrinde başlayan ve üç gün sürecek 11. Olağan Kongresi'ne parti liderleri ve siyasetçiler katıldı.

Başbakan Abiy Ahmed, burada yaptığı konuşmada, ülkenin geleceğini belirleyecek kongreyi "tarihi" olarak nitelendirerek, “Şu anda dönüm noktasındayız, eğer demokratikleşme, kalkınma yönünde yavaş adımlar atarsak zaman bizim aleyhimize işleyecek.” dedi.

Kongrede Ahmed’in öncülüğünde başlayan siyasi ve ekonomik reformların tartışılmasının yanı sıra 2020 yılında yapılması beklenen seçimler ve ülkedeki etnik çatışmalar da masaya yatırılacak.

Kongre sonunda, eski başbakan Hailemariam Desalegn’in istifasının ardından koalisyonun başına geçen ve başbakan olan Abiy Ahmed’in yeniden başkanlığa seçilmesi bekleniyor.

Farklı eyaletlerden dört partinin oluşturduğu EPRDF, Tigray Halkı Kurtuluş Cephesi (TPLF), Amhara Demokratik Partisi (ADP), Oromo Demokratik Partisi (ODP) ve Güney Etiyopya Halkları Demokratik Hareketi'nden (SEPDM) meydana geliyor.

Kaynak: AA