Osmaniye'de 'Açlık' Konulu Seminer Düzenlendi

Osmaniye Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından öğrencilere yönelik "açlık" konulu seminer düzenlendi.



Gıda yüksek mühendisi Onur Tenekeci, özel bir okulun salonunda düzenlenen etkinlikte, dünyada açlıkla mücadele edilmesine duyulan ihtiyacın yeniden arttığını belirtti.

Küresel olarak bir süredir düşüşte olan kronik açlık ve dengesiz beslenme oranlarının yeniden artmaya başladığına dikkat çeken Tenekeci, bu durumun açlıkla mücadele sürecinde uzun yıllar boyunca elde edilen kazanımları tehdit ettiğini vurguladı.

Dünyada herkese yetecek kadar gıda üretilmesine rağmen, her dokuz kişiden birinin kronik açlık çektiğini ifade eden Tenekeci, "Her yıl dengesiz beslenmenin küresel ekonomiye maliyeti 3,5 trilyon dolar düzeyindedir. Bebek ölümlerinin yaklaşık yüzde 45'i yetersiz beslenmeyle ilişkilidir. Dünya nüfusunun dörtte birinden fazlası aşırı kiloludur. Bu kişilerin 672 milyonu obezdir. Her yıl 3,4 milyon kişi aşırı kilodan dolayı hayatını kaybediyor." dedi.

Tenekeci, dünyada üretilen gıdanın üçte birinin kayba uğradığını veya çöpe atıldığını, gıda kayıp ve israfının küresel maliyetinin 1 trilyon dolar olduğunu kaydetti.

Devletler, kuruluşlar, çiftçiler ve özel sektörün "sıfır açlık" hedefine ulaşmada önemli rol oynadığını aktaran Tenekeci, "Bu anlamda hedefe ulaşabilmek için herkese görev düşüyor. Bu hedefe ulaşmak için herkes dünyadaki kaynakları daha akıllıca kullanmalı, besin değeri yüksek diyetler uygulamalı, israfı azaltmalı, daha sürdürülebilir yaşam tarzları benimsemeli. Hedefleri gerçekleştirme konusunda fikir ve görüş paylaşımında bulunmalıdır." ifadelerini kullandı.

Tenekeci, öğrencilerin sorularını yanıtladı.

Kaynak: AA