Şanlıurfa'da Uyuşturucu Kullanım Oranı Araştırıldı

Şanlıurfa'da Uyuşturucu Kullanım Sıklığı ve Risk Etmenlerinin Belirlenmesi Projesi ile uyuşturucu kullanım oranı tespit edildi.

Valilikten yapılan açıklamaya göre, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığınca finanse edilen ve Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyelerinin görev aldığı Şanlıurfa'da Uyuşturucu Kullanım Sıklığı ve Risk Etmenlerinin Belirlenmesi Projesi toplantısı, polisevinde yapıldı.

Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin, yaptığı açıklamada, yaklaşık bir yıldır sürdürülen araştırma projesi ile toplumun neredeyse yarısının gündeminde olan uyuşturucu konusunda çalışma yaptıklarını belirtti.

Uyuşturucu sorununun toplumun geleceğini ilgilendiren bir mesele olduğunu ve bu sorunun ciddi şekilde ele alınması gerektiğini dile getiren Erin, Şanlıurfa’nın genç nüfus potansiyeli nedeniyle uyuşturucu riskinde Türkiye ortalamalarının üstünde olmasını beklediklerini ve yapılan araştırma sonucunda sorunun boyutunun ne olduğunu tam olarak ortaya koyduklarını ifade etti.

Erin, madde bağımlığıyla mücadele konusunda ciddi mesafeler alındığını belirterek, şunları kaydetti:

"Biz diyoruz ki artık madde bağımlılığı konusunda dışarından kimse bize, 'yüzde 30, yüzde 40, şu kadar var, bu kadar var' diye tespitlerle gelmesin. Bu toplantı, Şanlıurfa olarak hangi noktada olduğumuzu, aşağı yukarı ortaya koydu."

Projede görev alan Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan da dünya ve Türkiye’de uyuşturucu, alkol, tütün ve diğer madde bağımlılık oranlarının Şanlıurfa ile kıyaslandığı araştırmanın, il ve ilçe merkezlerinde 2001 kişi ile yüz yüze görüşülerek yapıldığını belirtti.

Dünyada uyuşturucu kullanımının bir halk sağlığı sorunu olarak kabul edildiğini ifade eden İlhan şunları kaydetti:

"Dünyada 247 milyon kişi uyuşturucu kullanıyor. Avrupa’da bu sayı 88 milyon, her dört erişkinden biri, her beş gençten biri uyuşturucu kullanıyor. Avrupa’da uyuşturucu çok büyük bir sorun olarak karşımıza çıkıyor. Türkiye’de 2011 çalışmasına göre yüzde 2,47 oranında bir kullanım var. Geçtiğimiz hafta açıkladığımız sonuçlara göre yüzde 3,1. Bu oran, toplumun her yüzde 3,1’i uyuşturucu kullanıyor anlamına gelmez. Tüm dünyada uyuşturucu kullanımı için şöyle bir ölçüt söz konusu, en az bir kez deneyenler bu oranın içindedir. Çünkü bir kez uyuşturucu deneyenlerin yüzde 60-70 kadarı, en azından yüzde 50’si kullanmaya devam ediyor. Buna göre rakamlar üzerinden değerlendirmek gerekiyor. Ülkemizde sorunun boyutu ne diye baktığımızda, 1,5 milyon ile 1,75 milyon arasında kişinin en az bir kez uyuşturucu kullandığı anlamına geliyor. Bu rakam, esrar ve üzeri uyuşturucu kullanımından başlayanları kastediyor."

Toplantıya, AK Parti Şanlıurfa milletvekilleri, Halil Özşavlı ve Mehmet Ali Cevheri ile kurum temsilcileri de katıldı.

Kaynak: AA