Macaristan'da Mültecilere Yaşlı Bakım Kursları Açıldı

Macaristan’da yaşayan Afrikalı mülteciler bir bakım evindeki yaşlılara bakmak için eğitiliyor.

Macaristan’da yaşayan göçmenlerin işe alınma şanslarını arttırmak, onlara beceri kazandırarak istihdama katılmalarını sağlamak ve onlara yardımcı olmayı amaçlayan Gökçen Yardım Derneği (MigHelp), Budapeşte’deki Albert Schweitzer Geliştirilmiş Yaşlılar Evi’nde yaşlı bakım kursları veriyor. Kurslara katılan Nijeryalı mülteci Rita Joy Osazee, 60 saati başarılı bir şekilde tamamlayarak bitirdi. Rita, "Ben bir çocuk bakıcısı değilim, ama benden yaşlı insanlarla ilgilenmemi isterseniz memnuniyetle yaparım. Neden olduğunu bilmiyorum, sadece onlara bakmayı seviyorum" dedi.

Rita Afrika’da bir meyve satıcısıydı. İnsan kaçakçıları onu Yunanistan’a götürdükten sonra kendini güvenli bir yere ulaştırmak için zorlu bir yolculuk yaptı ve şimdi daha parlak bir gelecek hayal ediyor. Rita, "Burada yaşlı insanlarla ilgilenmek istiyorum. Hayatta yapmak istediğim tek şey bu. Allah yardım ederse, sadece yaşlı ve bakıma muhtaç insanların kalabileceği bir yere sahip olmak ve onlara yardımcı olmak istiyorum" diye ekledi.

Albert Schweitzer Geliştirilmiş Yaşlılar Evi’nde kalan 93 yaşındaki Llona Karpati, mültecilerin bakımından memnuniyet duyduğunu belirterek, "Onları burada görmekten mutluyum. Öğrenmeye hevesli olduklarını biliyorum ve elimden gelse onlara yardım ederim" dedi.

Mülteciler başka insanlara yardım ederek geçmişte yaşadıkları travmaları geçmişte bırakmaya başlıyor.

Macaristan, Ekim 2016’da Avrupa Birliği’nin Macaristan vatandaşı olmayanların ulusal meclisin onayına gerek duymadan Macaristan’a yerleşmesini zorunlu hale getirmesi gerektiği konusunda oy kullanmak için Ekim 2016’da referandum gerçekleştirmişti.
Kaynak: İHA