2017 Küresel CEO Araştırması Türkiye Sonuçları

KPMG Türkiye Başkanı Alsan: 'Türkiye'deki Üst Yöneticilerin (CEO) yüzde 84'ü, dünyada ise yüzde 69'u sektörlerine güveniyor' 'Özellikle Türk CEO'lar önümüzdeki 3 yıllık dönemde kendi sektörlerinde yıkım bekliyor ve bu yıkımı gerçekleştirecek taraf olmak için tüm güçleriyle çalışıyorlar'.

KPMG Türkiye Başkanı Murat Alsan, "Türkiye'deki Üst Yöneticilerin (CEO) yüzde 84'ü, dünyada ise yüzde 69'u sektörlerine güveniyor." dedi.

Denetim, vergi ve danışmanlık hizmeti sunan KPMG'nin düzenlediği 2017 Küresel CEO Araştırması Türkiye Sonuçları'nı açıklayan Alsan, araştırmaya 1261 küresel şirket CEO'sunun katıldığını hatırlatarak Japonya'dan İngiltere'ye; Hindistan'dan Amerika'ya kadar şirketlerin var olduğunu ve Türkiye'den 25 CEO'nunyer aldığını söyledi.

Hem Türkiye'yi ve hem de küresel eğilimi anlamaya çalıştıklarını belirten Alsan, CEO'ların dünyayı ve trendleri değerlendirmede gerçekten önemli merkez olduklarının altını çizdi.

Alsan, geçen yılki CEO araştırmasını hatırlatarak "O araştırma bize gelecek 3 yılın geçmiş 50 yıldan daha önemli olacağını söylüyordu. Dönüşüm için 'ya şimdi ya hiç' diyordu. Bu yıl jeopolitik belirsizliklerin de rol aldığı ortamda CEO'ların bu durumu nasıl yönettiğini, işletmelerini büyütmek için hangi yollara başvurduğunu anlamak için yola çıktık." dedi.

Alsan, şunları kaydetti:

"En dikkati çekici bulgu, CEO'ların yıkıcı teknolojilere yaklaşımı oldu. Hem küresel CEO'lar hem de Türkiye'deki CEO'ların yıkımı işletmeleri için tehdit değil fırsat olarak gördüklerini ve birinin gelip onları yıkıma uğratmasını beklemediklerini, bilakis kendilerinin aktif olarak hem sektörlerini hem de kendi işletmelerini yıkıma uğratmayı hedeflediklerini gördük. Özellikle Türk CEO'lar önümüzdeki 3 yıllık dönemde kendi sektörlerinde bir yıkım gerçekleşmesini bekliyor ve bu yıkımı gerçekleştirecek taraf olmak için tüm güçleriyle çalışıyorlar."

Alsan, araştırmadan çıkan bir başka önemli sonucun CEO'ların yatırım ajandasıyla ilgili olduğunu söyledi.

Küresel CEO'ların ağırlıklı olarak bilişsel teknolojilere, bilişsel otomasyona ve veri analitiği araçlarına yatırım yaptığının altını çizen Alsan, Türkiye'deki CEO'ların yatırımlarını robotik süreç otomasyonu, veri analitiği araçları ve Blockchain'de yoğunlaştırdığını kaydetti.

Alsan, "Dikkatimizi çeken bir bulgu, dünya genelinde CEO'lar bilişsel teknolojilerin gelişmesinin ve benimsenmesinin çalışan sayılarını düşürmeyeceğini, aksine daha da artıracağını söylüyor. Çünkü teknolojik gelişme, bu teknolojileri en iyi şekilde kullanacak uzman yeteneklere olan ihtiyacı da beraberinde getiriyor. Dolayısıyla yetenek istihdamı, hem dünyada hem Türkiye'de CEO'ların yatırım yaptığı ilk 3 alandan biri olarak karşımıza çıkıyor." diye konuştu.

Önümüzdeki 3 yıllık dönemde Türkiye'deki CEO'ların yüzde 68'inin Türkiye'nin büyümesine güven duyduğunu belirten Alsan, küresel araştırmada bu oranın yüzde 77 olduğunu belirtti.

Küresel CEO'larla uyumlu olarak Türkiye'de de CEO'ların kendi sektörleri ve şirketlerinin büyümesine, ekonomisinin büyümesinden daha fazla güven duyduğunu kaydeden Alsan, Türkiye'deki CEO'ların yüzde 84'ü, dünyada ise yüzde 69'u sektörlerine güvendiğini dile getirdi.

- "Küresel araştırmada her 100 CEO'nun 65'i yıkıcı teknolojileri fırsat olarak görüyor"

KPMG Türkiye Başkanı Alsan, "Küresel araştırmada her 100 CEO'nun 65'i yıkıcı teknolojileri, işletmeleri için tehdit değil fırsat olarak gördüğünü söylüyor. Yüzde 74'ü ise kendi sektörlerini yıkıma uğratmayı hedefliyor. Türkiye'de manzara daha iddialı. Yıkıcı teknolojiyi fırsat olarak gören CEO oranı yüzde 76, kendi sektörlerini teknolojik yıkıma uğratmayı hedefleyenlerin oranı ise yüzde 84." açıklamasında bulundu.

Alsan, CEO'ların yüzde 76'sı gelecek 3 yılda sektörlerinde teknolojik inovasyona bağlı yıkım beklediğini, yıkıcı teknolojileri hayata geçirmek Türk CEO'ların stratejik önceliklerinin başında geldiğini belirtti.

Türkiye'deki şirketlerin büyüme planları arasında mutlaka yeni pazarlara açılmanın yer aldığını belirten Aysan, "Yeni pazarlar yeni alanlar demek. CEO'ların önümüzdeki 3 yılda açılmayı düşündüğü öncelikli pazarlar Birleşik Krallık, Ortadoğu, Almanya ve Avustralya. Küresel sonuçlarda ilk sırada yer alan ABD ise Türklerin büyüme planında yer almıyor." dedi.
Kaynak: AA