Arakan'da Müslümanlara Yönelik Katliamlara Tepkiler

Fas Tevhid ve Islah Hareketi, Arakanlı Müslümanlara karşı işlenen insanlık suçuna karşı Birleşmiş Milletler'i (BM) somut girişimlerde bulunmaya ve bu vahşi saldırının sona ermesi için Myanmar yönetimine baskı yapmaya çağırdı.

Fas’ın önde gelen sivil toplum kuruluşlarından Tevhid ve Islah Hareketi Lideri Abdurrahim Şeyhi tarafından BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’e gönderilen mesajda, BM’nin Arakan’da yaşanan insanlık suçuna karşı somut adımlar atması ve Myanmar yönetimine bu vahşi saldırıları durdurması için baskı yapması talep edildi.

Şeyhi mesajında, BM tarafından kurulacak bir komisyonca bölgede yaşananların kayıt altına alınarak, Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne sunulmasını, böylece olayın failleri hakkında yargılama sürecinin başlatılabileceğini belirtti.

Arakanlı Müslümanlara karşı işlenen cinayet ve zulümlerin kınandığı mesajda, Myanmar ordusunun ve polisinin olaylara katılanlara göz yumarak bu insanlık suçuna ortak olduğu kaydedildi.

BM’nin güvenilirliğinin bu ciddi insan hakları ihlalleri karşısında göstereceği tavra bağlı olduğu belirtilen mesajda, masum sivillere, kadın ve çocuklara karşı savaş suçu işleyen sorumluların adalet karşısına çıkarılması için somut adımlar atılması gerektiği ifade edildi.

Myanmar ordusunun silahlı militanlarla mücadele gerekçesiyle Arakan eyaletinde devam eden saldırılarında 25 Ağustos'tan bu yana çok sayıda Arakanlı Müslüman sivil hayatını kaybetti. Saldırılarda 60'tan fazla köy hedef alınıp bu köylerden onlarcası yakılırken, on binlerce Arakanlı Müslüman da can güvenliği nedeniyle bölgeden kaçmaya çalışıyor.

BM, şu ana kadar 73 bin Arakanlı Müslüman'ın Bangladeş'e geçtiğini bildiriyor ancak on binlercesinin sınır bölgesindeki bekleyişi sürüyor.

Myanmar hükümetinin uluslararası kuruluşlara bölgeye giriş izni vermemesi nedeniyle ölü sayısı saptanamıyor. Arakanlı sivil toplum kuruluşları hayatını kaybeden sivillerin sayısının bini aştığını bildirirken, bazıları rakamın binlerce olduğunu iddia ediyor.

Kaynak: AA