Malezya'dan Vatandaşlarına Kuzey Kore'ye Yasağı

Malezya hükumeti, Kore yarım küresinde yükselen gerilim ve füze denemelerinden kaynaklanan gelişmeler sebebiyle vatandaşlarının kuzey Kore’ye gitmelerini yasaklayacağını açıkladı.

Malezya Futbol takımının, güvenlik sebebiyle iki defa ertelenen Asya Kupası sebebiyle Kuzey Kore ile 5 Kasım’da yapacağı futbol karşılaşması için vatandaşlarının kuzey Kore’ye gitmelerine izin vermeyeceğini açıkladı.

Kuzey Kore yakın geçmişte futbol sever bir Malezya Prensinin Pyangong’da maç izlemesi için hava sahasına girmesine izin vermişti.

Malezya’nın Kuzey Kore ile diplomatik bağları olan birkaç ülkeden biri olduğu ancak, bu yıl başında Kuzey Kore Devlet Başkanının üvey kardeşi Jong Un’un Kuala Lumpur hava alanında öldürülmesinden sonra iki ülke arasındaki ilişkilerde gerilim görüldüğü kaydedildi. Kuzey Kore ve Malezya karşılıklı suçlamalar sebebiyle karşı ülke vatandaşlarının ülkeyi terk etmelerini yasaklanmıştı.

Malezya 2009 yılında Kuzey Kore’ye vizeyi kaldırmıştı. Malezya’nın bu kararından Çin’in bile rahatsız olduğu belirtildi. Dışişleri Bakanlığı durumun normale dönmesi halinde seyahat yasağının tekrar gözden geçirileceğini açıkladı.

Kaynak: İHA