'Birlikte Çalışma Üretimi Arttır'

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Milas Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hayrettin Akkaya, "Arıcılar, çiftçiler ve yetkililer birlikte çalışırsa hem tarım hemde arıcılıkta dört dörtlük ürün elde eder." dedi.

Bolu Gıda, Tarım ve Hayvanlık İl Müdürlüğüne seminer için gelen Akkaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, arı yetiştiriciliği konusunda eski bilgilerin köreldiğini, körelen bilgiler doğrultusunda da günün takibinin yapılamadığındanda dolayı yeterli miktarda üretimin gerçekleştirilemediğini söyledi.

Arıcılıkta tarımda üretimin arttırılması için tarımın bir bütün olarak ele alınması gerektiğini anlatan Akkaya, şunları söyledi:

"Hiçbir zaman için arı ayrı bir canlıdır, bitki de ayrı canlılardır diye düşünemeyiz. Çünkü arı sadece bizim bildiğimiz bal üretiminin haricinde popülasyonunda sağlanmasını, çoğaltılmasını ve böylece bitkilerden elde edilecek üretimin de artmasını sağlamakta."

Akkaya, üretimin artması için birinci etkenin eğitim olduğunu ifade ederek, "Eğitim, hem veteriner hekimlere, ziraat mühendislerine ve bunların diğer organlarına verildiği gibi aynı anda çiftçilerimize de eğitim verilmesi gerekir. Çünkü çiftçilerimiz maalesef arının ve arıcılığın önemini kavrayamamış durumdadır." şeklinde konuştu.

Arının sadece hayvansal bir ürün olan balı üretmediğini, arının balı üretirken bitkilerin de dölleşmesini sağladığını ifade eden Akkaya, "Ancak bitkilerin dölleşmesini sağlayabilmesi için sağlıklı arılara ihtiyacımız var. Sağlıklı arıların olabilmesi için de arıcıların bilinçli olması gerekir." dedi.

Akkaya, ziraat ile uğraşan çiftçilerin arıcılık yapılan bölgelerde arılara zararlı olmayan ilaçlarla mücadele yapmaları gerektiğini kaydetti.

Zirai ilaçlamaların mutlaka tarım il ve ilçe müdürlüğünün kontrolünde ve birlikte yapılması gerektiğini kaydeden Akkaya, şu ifadelere yer verdi:

"Arıcılar, çiftçiler ve yetkililer birlikte çalışırsa hem tarım hemde arıcılıkta dört dörtlük ürün elde eder. Bilinçsiz bakım bilinçsiz arıcılık yönetimi ve bilinçsiz ilaçlamadır bizim en büyük sorunumuz. 'Bana ne arıdan, beni ilgilendirmez arılar' diyemeyiz. Arı bitkilerimizin dölleşmesinde yüzde 80 oranında söz sahibi. Bu ne demek; Siz arıları o bölgeye koymadığınız anda bitkilerin dölleşmesinde eksiklik meydana getireceksiniz."

Kaynak: AA