'2. Türk Dünyası Belgesel Film Festivali' Başladı

Türkmenistanlı yönetmen Hocakulu Narlıyev'in 'Yaşam Boyu Başarı Ödülü' alacağı festival kapsamında paneller, söyleşiler ve atölye çalışmaları yapılacak Festival Direktörü Şahin: 'İnsanları özellikle öğrencileri birbirimizin benzer, ortak kültüründen haberdar etmek istiyoruz' Türk Dünyası Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Demir: 'Türk dünyası belgeselleriyle sinemasının dünü ve bugününü konuşacağız. Aynı zamanda Türk dünyası müşterek sinema, belgesel filmleri yapılabilir mi konusunu ele alacağız'

Farklı ülkelerden yapılan başvurular arasından 86 filmin yarışmaya hak kazandığı "2. Türk Dünyası Belgesel Film Festivali" başladı.

Türk Dünyası Gazeteciler Federasyonu tarafından düzenlenen festivalin açılış toplantısı İstanbul Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçekleşti.

Festival Direktörü Turan Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen yıl festivale 14 Türk coğrasyasından filmlerin geldiğini, bu yıl ise katılımın daha çok olduğunu söyledi.

Şahin, festivalin ulusal bir etkinlik olduğuna işaret ederek, "Katılan tüm belgeseller, içerik anlamında Türk coğrafyasında üretilmiş olan belgeseller olduğu için, aslında ulusal belgesel festivali." dedi.

- 23 belgesel izlenime sunulacak

Festival kapsamında 23 belgesel yapımın izleyiciyle buluşacağını dile getiren Şahin, şöyle devam etti:

"Bu filmlerin çok büyük bir kısmının yönetmenleri festival kapsamında söyleşiler yapacak. Bu festivalin bir artısı daha var, sadece İstanbul değil, durağımız. Sonbahar döneminde Lefkoşe, Niğde, Bakü, Almatı, Bişkek ve Üsküp'e gideceğiz. Kış dönemi için ise henüz sözleşmelerimiz tamamlanmadı. Elden geldiği kadar buradan yurt dışına götürdüğümüz filmler Türkiyeli filmler. Türkiye'de farklı illerde gösterdiğimiz filmler ise Türk coğrafyasından filmler olacak."

Şahin, Türk dünyasının birbiriyle iletişim içinde olmalarını sağlamayı amaçladıklarının altını çizerek, "İnsanları özellikle öğrencileri birbirimizin benzer, ortak kültüründen haberdar etmek istiyoruz. Her şehirde mutlaka bir üniversite gösterimimiz var." diye konuştu.

Festivalde halka açık gösterimlerin de yer alacağını söyleyen Şahin, "Her şehirde salon kiralayarak halka açık gösterimler de yapıyoruz. Geçen yıl festival 40 bin seyirciye ulaşmıştı. Bu yıl da bunun altına inmemeyi hedefliyoruz." ifadelerini kullandı.

Koleksiyoner Vadullah Taş'ın festival kapsamında açılan "Türk Sineması'nda Geleneksel Kahramanlar" sergisine ilişkin bilgi veren Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Her ne kadar 'Yeşilçam' biraz küçümsense de her türlü konuya değinmiş ve Orta Asya'yı ihmal etmemiştir. Bize dair hikayeleri, kahramanları ihmal etmemiştir, serginin temel vurgusu bu. İhmal etmediğini de 1950 ile 1982 arasındaki skalada görebiliyoruz. Yani Köroğlu, Yunus Emre, Alptekin, Bahadır, Bozkır, Ergenekon var. Bizim coğrafyamızda bize dair her şey bu sergide görülebiliyor. Evet Türk sineması uzay filmi de çekmiştir ama Orta Asya'da kendi köküne dair insanları, hikayeleri unutmamıştır. Bu sergiyi de festivalle birlikte 6 ülkeye daha götüreceğiz."

- "Türk Dünyası Belgeselcileri Şurası" düzenlenecek

Türk Dünyası Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Menderes Demir ise festival aracılığıyla Türk değerlerini ortaya çıkarmak istediklerine dikkati çekerek, "Çıkan bu değerleri dünyaya sunmak, Türk cumhuriyetleri ve özerk Türk cumhuriyetlerindeki akrabalarımıza tanıtmak, akrabalar arasında kardeşlik hukukunun arttırılmasına aracı olmayı amaçlıyoruz." ifadesini kullandı.

Demir, festivalin devlet kurumlarının desteğiyle imece usulü gerçekleştiğine vurgu yaparak, bu yıl ilk kez festival bünyesinde "Türk Dünyası Belgeselcileri Şurası" düzenlediklerini söyledi.

Türk coğrafyalarından yaklaşık 40 belgesel yapımcısı, yönetmen ve senaristi şura için İstanbul'a davet ettiklerini dile getiren Demir, şöyle konuştu:

"Şura kapsamında Türk dünyası belgeselleriyle sinemasının dünü ve bugününü konuşacağız. Aynı zamanda Türk dünyası müşterek sinema, belgesel filmleri yapılabilir mi konusunu ele alacağız. Böyle bir misyon yüklendik. Bu şurayı geleneksel hale getirebilmek için 'Türk Dünyası Belgeselcileri ve Sinemacıları' başlıklı bir platform da kurmak istiyoruz."

- Festival hakkında

"Profesyonel" ve "Öğrenci Filmleri" olmak üzere iki kategoride gerçekleşen festival yarışmasında, Aına Meredova, Burak Türten, Eugene Kumpov, Farit Farisov, Gülşen Saru, Hüseyin Özden, Ivan Golovnev, Mıkhaıl Barynın, Moldoseyıt Mambetakunov, Sabri Kuşkonmaz, Sema Ali Erol, Azamat Arıkov ve Tansulpan Burakayeva profesyonel kategorisinde finale kaldı.

Abdurrahman Demir, Alihan Erbaş, Farida Seytaliyeva, Fatih Ertekin, Kasiet Kubanıçbek, Fatema Khawari, Anıl Bayrak ve Ayzada Aliyeva ise öğrenci kategorisinde yarışacak.

Jüri başkanlığını Hocakulu Narlıyev'in üstlendiği festivalin jürisi Dr. Zeynel Koç, Doç. Dr. Abdülhamit Avşar, Mehmet Güleryüz, Albina Nafigova Kazan, Ahmet Yeşiltepe, Artıkpay Süyündükov ve Bahtiyar Karaca'dan oluşuyor.

Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan, İran, Kosova, Rusya, Tataristan, Yakutistan, Başkurdistan, Hakasya, Çuvaşistan, Kabardey Balkar, Gagavuzya ve Irak Kerkük'ten başvuruların geldiği etkinliğin ödül töreni 30 Eylül'de İstanbul Üniversitesi CemilBilsel Konferans Salonu'nda gerçekleştirilecek.

Törende ayrıca, İstanbul Teknik Üniversitesi TürkMusikisi Devlet Konservatuarı öğretim öğrevlilerinden ünlü soprano GülaramBaltayeva mini bir konser verecek.

Başbakanlık Tanıtma Fonu, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Kültür Bakanlığı ve Turizm Bakanlığı, Sinema Genel Müdürlüğü, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Türk Dünyası Belediyeler Birliği, TRT, İBB Kültür AŞ ve İstanbul Üniversitesi'nin katkılarıyla gerçekleştirilen festival İstanbul'da 2 gün boyunca devam edecek.

Kaynak: AA