Myanmar, Rohingya Silahlı Grubun Ateşkes Teklifini Reddetti

Arakan Rohingya Kurtuluş Ordusu (ARSA), Myanmar ordusunun da silah bırakması şartıyla bir aylık tek taraflı ateşkes ilan etti. Myanmar Hükümet Sözcüsü Zaw Htay ise, “Myanmar ’teröristler’le görüşme yapmayacak” dedi.

Myanmar’da ARSA, 25 Ağustos’da birkaç polis karakoluna saldırı düzenlemiş ve 12 kişi ölmüştü. Buna karşılık Myanmar ordusu ve Rakhine Budistleri, Rohingya Müslümanlarına kaşı şiddet hareketleri başlatmış, evlerini yakmıştı. Myanmar, yapılan bu şiddet hareketleri ve köylerin yakılmasını “teröristler”e karşı askeri bir mücadele olarak nitelendirirken, yaklaşık 300 bin Rohingyalı Müslüman Bangladeş’e göç etti. BM ise, Rohingya Müslümanlarını dünyadaki en az dostu olan insanlar olarak nitelendiriyor.

ARSA, Myanmar ordusunun da silah bırakması şartıyla bir aylık tek taraflı ateşkes ilan etti. ARSA, Twitter hesabından yaptığı açıklamada ateşkes ilanının insani yardım kuruluşlarının Rakhine’ye yardım ulaştırmasına imkan sağlamak için yapıldığını, aynı hareketin Myanmar’dan da beklendiğini belirtti.

Myanmar Hükümet Sözcüsü Zaw Htay ise, “Myanmar ’teröristler’le görüşme yapmayacak” açıklamasını yaptı.

Öte yandan Bangladeş Dışişleri Bakanı Mahmud Ali, Myanmar’ın Müslümanlara karşı uyguladığı zulmü soykırım olarak niteleyerek, Rohingya’dan Bangladeş’e yapılan göç akımıyla başa çıkmaya çalıştıklarını söyledi.

Bangladeş’e gelen Rohingya Müslümanları, su, gıda ve ilaç kıtlığı çekilen derme çatma kamplarda kalıyor.
Kaynak: İHA