Sıcaklar Hayvanları Da Çarpıyor

İstanbul Veteriner Hekimler Odası Yönetim Kurulu Başkanı Arslan: 'Dış ortam sıcaklığının 373839 dereceyi bulduğu günlerde, vücut ısısı da yaklaşık böyle oluyor. İnsanlar terleyerek vücut ısısını düşürüyor ama özellikle kedi ve köpeklerde, deride, vücut yüzeyinde ter bezleri çok az olduğundan bu şekilde ısı kaybedemiyor. Onlar için bu durum oldukça kritik. Onların yegane ısı kaybı solunumla yaptığı ısı kaybıdır' 'Hayvanların mümkün olduğunca bol bol sıvı almaları gerekiyor. Mümkünse sokaklara, caddelere, kapı önlerine bir kap su konulabilir. Her zaman yapılan bir hata da araçta hayvan bırakma. Bu çok riskli. Özellikle yaşlı ve hasta hayvanlarda ölümle sonuçlanabilir. 'Hayvanları tıraş edelim, serinletelim' diye yanlış bir algı var. Bu bilimsel olarak kanıtlanmış çok doğru bir yol değil' 'Klima onları da çarpıyor. Solunum sistemi, akciğerleriyle ilgili problemlere, alerjik reaksiyonlara yol açabiliyor'

HANİFE SEVİNÇ - Hava sıcaklığının ve nemin arttığı bugünlerde, evde bakılan, sokakta yaşayan ya da çalıştırılan hayvanların da insanlar gibi sıcaktan korunması, serin ortamlarda barındırılması ve su ihtiyaçlarının giderilmesi hayati önem taşıyor.

İstanbul Veteriner Hekimler Odası Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Murat Arslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, canlılarda ısı kaybının solunum ve deri yoluyla, diğer cisimlere temasla ve kızıl ötesi ışınlarla, yani canlılardan ısı dalgalarının gitmesiyle sağlandığını söyledi.

Bu şekilde ısı dengesinin sağlandığını dile getiren Arslan, 'Ancak dış ortam sıcaklığının 37-38-39 dereceyi bulduğu günlerde, vücut ısısı da yaklaşık böyle oluyor. Vücudun ısı kaybının tek yolu terlemedir. İnsanlar terleyerek vücut ısısını düşürüyor ama özellikle kedi ve köpeklerde, deride, vücut yüzeyinde ter bezleri çok az olduğundan bu şekilde ısı kaybedemiyorlar. Onlar için bu durum oldukça kritik önem taşıyor. Onların yegane ısı kaybı solunumla yaptığı ısı kaybıdır. Soluk alıp vererek, buharlaştırarak yaptığı ısı kaybıdır. Bugünler onlar içi çok kritik.'diye konuştu.

Arslan, sıcak günlerde hayvanların kendi aldıkları önlemler olduğunu, nemli, kuytu yerleri, gölgelik alanları seçtiklerini ifade ederek, kedilerin de sık sık kendilerini yalayıp vücudunu ıslatarak ısı kaybını sağlamaya çalıştığını, bunun bir güzellik çalışması olmadığını dile getirdi.

İnsanların da sıcak havalarda hayvanlar için alabileceği önlemler bulunduğunu vurgulayan Arslan, şu önerilerde bulundu:

'Hayvanların mümkün olduğunca bol bol sıvı almaları gerekiyor. Mümkünse sokaklara, caddelere, kapı önlerine bir kap su konulabilir. Su, güneş alan yere değil de gölgeye bırakılmalı. Çünkü hayvanlar güneş alan yerlere çıkmıyor. Her zaman yapılan bir hata da araçta hayvan bırakma. Bu sık sık oluyor. Bu çok riskli. Özellikle yaşlı ve hasta hayvanlarda ölümle sonuçlanabilir. Bunun önüne geçilmesi gerekiyor. 'Hayvanları tıraş edelim, serinletelim' diye yanlış bir algı var. Bu bilimsel olarak kanıtlanmış çok doğru bir yol değil. Belki de insanlar tıraş olurken verdiği rahatlamayla eşleştiriyorlar ama bunun hayvanlar açısından bilimsel bir sonucu yok. Hayvan hangi bölgede yaşıyorsa vücudu ona göre adapte olmuştur, ısı ayarlamasını yapar. Bu şekilde bir müdahale ya da soğukta elbise giydirilmesi gibi bir müdahale aslında çok doğru sonuçlar vermiyor.'

- 'Hayvanlara duş faydalı olur'

Prof. Dr. Murat Arslan, çalışan hayvanlara da dikkat edilmesi gerektiğini belirterek, özellikle faytonlarda kullanılan atlar için sıcakların kritik olduğunu, onların belirli saatlerde dışarı çıkarılmaması gerektiğini söyledi.

Köylerde kullanılan yük hayvanları, arama ve kurtarmada kullanılan köpekler ile eğitim verilen köpeklere de dikkat edilmesi gerektiğini belirten Arslan, sıcaklığın arttığı saatlerde bu canlılara eğitim verilmemesi gerektiğine dikkati çekti.

Hayvanların yıkanması, ılık duşun da sıcak havalarda faydalı olacağını anlatan Arslan, 'Her zaman vücut ısısından daha düşük ısıda bir sıvıyla müdahale ederseniz yararı olur. Ya da vücut ısısından daha düşük oda ısısına alınmaları da faydalı.' dedi.

- 'Klima hayvanları da çarpar'

İstanbul Veteriner Hekimler Odası Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Murat Arslan, evde kalan hayvanların da klimaya çok yakın olmaması gerekiğini vurguladı.

Arslan, 'Klima onları da çarpıyor. Solunum sistemi, akciğerleriyle ilgili problemlere, alerjik reaksiyonlara yol açabiliyor. Soğuk ortamın, klimanın da yararı var tabii ki. Çocuğa nasıl dikkat ediliyorsa klimalı ortamda, evdeki hayvana da öyle dikkat edilmeli. Ancak hayvanlar söz konusu olduğunda biraz ihmal edilebiliyor. Nasıl olsa başının çaresine bakıyor deniliyor. Bu da kötü sonuçlara yol açabiliyor.' ifadelerini kullandı.

Bu sıcak günlerde soğuk yiyeceklerin de hayvanlar için faydalı olacağını belirten Arslan, içinde şeker olduğu için dondurmanın çok tavsiye edilmediğini söyledi.

Kaynak: AA