Yemen'deki Olaylar

'Ulusal Kurtuluş Hükümeti'nin Dışişleri Bakanı Şeref, AB'nin Yemen'de gerçek anlamda müzakerelerin başlamasında rol oynama imkanına sahip olduğunu söyledi.

Yemen'de, Husiler ve devrik Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih'in partisi Genel Halk Kongresi (GPC) tarafından açıklanan 'Ulusal Kurtuluş Hükümeti', Avrupa Birliği'nin (AB) Yemen'in dostu olması dolayısıyla ülkedeki krizin sonlandırılmasında rol alabileceğini belirtti.

Husilerin kontrolündeki SABA ajansının haberine göre, 'Ulusal Kurtuluş Hükümeti'nin Dışişleri Bakanı Hişam Şeref, AB Yemen Delegasyonu Başkanı Antonia Calvo'nun başkent Sana'yı ziyaret etmesi nedeniyle yaptığı açıklamada, AB'nin Yemen'deki askeri operasyonların sona ermesi, kapsamlı ablukanın kaldırılması ve gerçek anlamda müzakerelerin başlamasında rol oynama imkanına sahip olduğunu söyledi.

AB'nin insani alanda Yemen ile daha güçlü bağlantı kurduğunu aktaran Şeref, AB'nin 'Yemen'de askeri seçeneğe karşı ve çözümün müzakere masasında olduğu' yönündeki tutumuna işaret etti.

Antonia Calvo ise ziyaretine ilişkin basına herhangi bir açıklama yapmadı.

Diplomatik kaynaklardan alınan bilgiye göre, Yemen krizi başladığından bu yana AB üst düzey yetkilisi olarak ülkeye ilk ziyaretini gerçekleştiren Calvo'nun Sana ziyaretinin 3 gün sürmesi öngörülüyor.

Calvo'nun ziyaret kapsamında Yemenli taraflar arasında barış müzakerelerin yeniden başlaması için Husiler ve GPC yetkilileriyle görüşmesi bekleniyor.

Yemen'de meşru yönetime darbe yapan Husiler, Eylül 2014'ten bu yana başkent Sana başta olmak üzere bazı bölgeleri kontrolünde tutuyor. Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri, Mart 2015'ten itibaren Husilere karşı savaşta meşru hükümet güçlerine destek veriyor.
Kaynak: AA