Anız Yangınlarında 'Başakçı' Parmağı

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, Çukurova’da, hasat sonrası tarlada kalan mısırı daha kolay toplayabilmek için mısır saplarını ateşe veren bazı başakçıların çıkardığı anız yangınlarının, çiftçiyi kolluk güçleriyle karşı karşıya getirdiğini belirterek, "Birçok üretici, anızı kendisi yakmadığı halde, derdini anlatana kadar büyük mağduriyet yaşıyor" dedi.

Anız Yangınlarında 'Başakçı' Parmağı
Doğan, bölgede bu yıl ağustos ayının ilk haftası başlayan mısır hasadının hızla devam ettiğini belirtti.

Her hasat döneminde olduğu gibi bu yıl da üreticilere “anız” konusunda çeşitli uyarılarda bulunduklarını ifade eden Doğan, yapılan tüm uyarılara rağmen, tarlasını bir sonraki ürün ekimine hazırlamak isteyen çiftçilerden bazılarının anız yakmaya devam ettiğini vurguladı.

Anız yakanlar hakkında Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünce işlem yapıldığını kaydeden Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, bazı üreticilerin ise anızı kendileri yakmadığı halde cezai işlemle karşı karşıya kaldığını dile getirdi.

Hasat sonrası tarlada kalan mısırları toplayan ve “başakçı” olarak anılan kişilerin, işlerini kolaylaştırmak için tarladaki mısır saplarını ateşe verdiğini belirten Doğan, “Sap yanınca mısır açığa çıkıyor ve toplaması daha kolay oluyor. Bu yüzden yangın çıkarıyorlar. Ancak bu durum, yangından hiç haberi olmayan çiftçiyi zorda bırakıyor. Tarlasında anız yakılan çiftçi kolluk güçleriyle karşı karşıya kalıyor. Kimisi derdini anlatabilmek için saatlerce uğraşmak zorunda kalırken, kimisi hakkında işlem yapıldığı için yüklü cezalar ödemek zorunda kalıyor” dedi.

Başakçıların topladıkları mısırı hayvan yemi işletmelerine sattığını ifade eden Doğan, “Hiçbir üretici başakçılara ‘Neden mısırı topluyorsunuz?’ demiyor. Toplayıp, satsınlar ama tarlayı da yakmasınlar, üreticileri mağdur etmesinler. Bu konuda duyarlılık bekliyoruz. Ayrıca, üreticilerimizin bu mağduriyetinin önlenmesi için de devletimizin yetkili kurumları tarafından gerekli tedbirlerin alınmasını istiyoruz” diye konuştu.

Kaynak: İHA