Kars Lojistik Merkezinin Yüzde 25'İ Tamamlandı

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, 5 ay önce Kars’ta temeli atılan Kars Lojistik Merkezi inşaat alanında yürütülen çalışmaları yerinde inceledi.

Kars Lojistik Merkezinin Yüzde 25'İ Tamamlandı
Kars Lojistik Merkezini gezen Bakan Arslan, inşaat alanında yürütülen çalışmalar ile ilgili teknik ekipten brifing aldı. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, gazetecilere yaptığı açıklamada, "Özellikle ülkemiz sanayinin geliştirilmesi ve ülkemizin bir lojistik üssü olabilmesi adına Türkiye çapında yürüttüğümüz bir proje var. Bu proje kapsamında da şuana kadar bitirdiğimiz ve hizmete sunduğumuz 7 tane lojistik merkezimiz var. Şuanda da inşaat çalışması devam eden 7 tane lojistik merkezden biri olan Kars’tayız ve bu 7 lojistik merkezin hepsinde inşaat çalışmaları devam ediyor. Yine ayrıca planlama çalışmasını yaptığımız gerek ihale hazırlıkları yapılan gerek projeleri hazırlanan 7 lojistik merkezinin daha çalışması sürüyor. Böylece ülke genelinde 21 tane lojistik merkezi kazandırmış olacağız ki, bu Türkiye’deki elleçlenen yük kapasitesini 35 milyon ton ilave yük kapasitesi eklemek demek ve yaklaşık 10 milyon metrekare de lojistik alanı oluşturmak demek. Bu konuda çalışmalar belli bir program çerçevesinde yürüyor ve inşallah yakın zamanda bitirmek üzere olduğumuz lojistik merkezlerinden bir tanesi de Erzurum’daki Lojistik Merkezi. Bu 7 lojistik merkezini bitirir bitirmez, Kars ile birlikte inşaatı devam edecek olanlar ile birlikte bizim hedefimiz, 35 milyon ton yük elleçleyebilir bir kapasite oluşturmak, 10 milyon metrekare de lojistik alanı oluşturmak. Bunlar büyük bir projenin parçaları" dedi.

Bakan Arslan, "Kars’ta da bulunduğumuz yerde 400 dönüm (400 bin metrekare) alan üzerinde çalışıyoruz. 300 bin metrekarelik çalışma alanı olacak, lojistik merkezine alan kazandırmış olacağız ve burada 175 bin metrekarelik özellikle konteynır depolama alanları olacak, antrepolar olacak, bakım üniteleri olacak, yük elleçleme üniteleri olacak ve yine sıvı yakıtlara ilişkin de yük aktarımına ilişkin çukurlarımız olacak. Bütün bu çalışmalar şunu gösteriyor; inşallah inşaat olarak yüzde 25 seviyesine geldiğimiz Kars Lojistik Merkezinin önümüzdeki yıl 2018 yılı Ekim ayında bitirmiş olacağız ve bu sene içerisinde açılacak olan Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi ile birlikte ülkemizdeki yüklerin Avrupa’ya ve buradan da Orta Asya’ya kadar gitmesine aracılık edecek olan Kars Lojistik Merkezi ve Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi birbirini tamamlayan iki proje olacak. Bunlar burada elbette ki istihdam oluşmasına katkı sağlayacaklar" diye konuştu.



"Yüzde 25 gerçekleşme sağlanmış durumda"

"Özellikle bu bölgelerden ister ülkemizin kuzeyine ister ülkemizin güneyine yani Orta Doğu’ya, Afrika’ya kadar buralardan yük hareketinin olması, buralarda ticaretin planlanması ve birlikte de bu bölgelerdeki sanayinin gelişmesi, sanayinin artması ve yan sanayinin de onu desteklemek adına Kars’ta gelişmesi anlamına geliyor" diyen Bakan Arslan, "O yüzden memnuniyetle ifade etmek isterim ki yaklaşık 5 ay önce başladığımız Kars Lojistik Merkezi Projesine çalışmalar çok güzel gidiyor, yüzde 25 gerçekleşme sağlanmış durumda. Arkadaşlara bu konuda teşekkür ediyorum aynı zamanda da kolaylıklar diliyorum. Ama buradan söylemek gerekir ki Türkiye’mizin Dünyanın Lojistik Üssü olması adına başlattığımız seferberlik çerçevesinde ülkenin birçok yerinde projeler yapıyoruz ve bunlar Türkiye’nin ekonomisinin büyümesine, sanayisinin, endüstrisinin büyümesine katkı sağlayacak projeler. İnşallah bunları bugün olduğu gibi bundan sonra da hızlı bir şekilde devam ettireceğiz" ifadelerini kaydetti.

Sadece Lojistik Merkezlerini yapmadıklarını dile getiren Bakan Arslan, şunları söyledi:

"Organize Sanayi Bölgelerini, büyük fabrikaların olduğu yerleri, üretim üslerini ve hammadde üslerini de aynı şekilde demiryolu ağına bağlamak üzere ihtisas hattı denilen bağlantı çalışmalarını bir proje çerçevesinde ‘Lojistik Master’ planı çerçevesinde yürütüyoruz. Ülkemiz Avrupa ile Asya arasında köprü konumunda bir ülke ama bu köprünün hakkını vermek adına 15 yıldır AK Parti hükümetleri olarak başlattığımız seferberliği karayollarında, havayollarında, denizyollarında ve demiryollarında sürdüreceğiz."

Bakan Ahmet Arslan, beraberindeki Vali Rahmi Doğan, Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta, Milletvekili Selahattin Beyribey, İl Başkanı Adem Çalkın ile birlikte yaklaşık 400 bin metrekarelik Lojistik Merkezinde yapılan çalışmaları yerinde görerek, ilgili firma yetkililerinden bilgiler aldı. Bakan Arslan, Lojistik Merkezinin 2018 yılında Kars’ın kurtuluş günü olan 30 Ekim’de tamamlanacağını sözlerine ekledi.
Kaynak: İHA