Tayland'ın İki Eski Başbakanı Hakkında Beraat Kararı

Tayland'da, 2008'deki hükümet karşıtı protestonun bastırılmasıyla ilgili davada görevi kötüye kullanmakla suçlanan 2 eski başbakan beraat etti.

Bangkok'da bir mahkeme, eski Başbakan Somchai Wongsawat ve o dönemdeki yardımcısı Chavalit Yongchaiyudh ile iki eski emniyet görevlisinin, 2008'de iki kişinin ölümü ve yüzlerce kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan protestonun bastırılması sırasında göstericilerin zarar görmesinde suçları olmadığına hükmetti.

Mahkemeden yapılan açıklamada, protesto sırasındaki yaralanmaların birçoğunun, polis tarafından ateşlendikten sonra patlayan tarihi geçmiş göz yaşartıcı gaz bombalarından kaynaklanmış gibi göründüğü ancak bu sonuca ulaşılamadığı için beraat kararı verildiği bildirildi.

Açıklamada, sanıkların, 'göz yaşartıcı gazın protestocuları tehlikeye sokacağını tahmin edemeyeceği' ve 'polisin, protestocuların ölümüne neden olacak şekilde tavır sergileyeceğini düşünmedikleri' belirtildi.

Kararın açıklanmasının ardından, 2006'da darbeyle devrilen ve 2008 yılından bu yana sürgünde bulunan eski başbakan Taksin Şinavatra'nın eniştesi Somchai, mahkemeye teşekkür ederek, ülkede hala adalet olmasına minnettar olduğunu söyledi.

Tayland'da 1996–1997 yılları arasında başbakanlık görevi yürüten Chavalit ise mahkemenin kararına ilişkin yorum yapmadı.

Protestoculara karşı güç kullanmaları için polise yetki vermekle suçlanan sanıkların, mahkum oldukları takdirde 10 yıla kadar hapis cezası alabilecekleri kaydedildi.

Öte yandan alınan karar, mahkeme dışında aralarında 2008'deki protestoya katılmış kişilerin de olduğu küçük bir protestocu grubun tepkisine neden oldu.

2008'de yaşanan hükümet karşıtı gösteride polisin, parlamento kompleksinin girişini kapatan protestoculara müdahale etmesiyle çıkan olaylarda yüzlerce kişi yaralanmış, iki kişi hayatını kaybetmişti.

Eski Başbakan Yinglak Şinavatra, geçen yıl, pirinç üretimi destek programı çerçevesinde devleti milyarlarca dolar zarara uğrattığı suçlamasıyla hakkında açılan davada ifade vermek üzere mahkemeye çıkmıştı.

Yinglak'ın davasına ilişkin kararın 25 Ağustos'ta açıklanması bekleniyor.

Yinglak'ı, 2006'da darbeyle devrilen sürgündeki ağabeyi eski Başbakan Taksin Şinavatra'nın 'kuklası olmakla' suçlayan halk, Taksin'in ülkeye dönebilmesine imkan tanıyan tasarının 2013 yılı ekim ayı sonunda parlamentonun alt kanadı tarafından kabul edilmesinin ardından ayaklanmıştı.

Tayland'da büyük çapta gösteriler üzerine 9 Aralık 2013'te parlamentoyu fesheden eski Başbakan Yinglak Şinavatra, 2 Şubat 2014'te erken seçim kararı almıştı, ancak 7 ay süren siyasi tıkanıklığın ve 28 kişinin öldüğü protestoların ardından ordu, 22 Mayıs 2014'te yönetime el koymuştu. Cunta lideri General Prayuth Çan-oça, kendisini başbakan ilan etmiş, senato feshedilmişti.

Kaynak: AA