Yarım Asırdır El Yapımı Yorgancılığı Yaşatıyor

Kırklareli'nin Lüleburgaz ilçesinde yaşayan yorgan ustası, yarım asrı aşkın süredir genç kızların çeyizlerini süsleyen el işlemesi yorgancılığı sürdürüyor.

Lüleburgaz ilçesinde yaşayan İbrahim Yurtseven, yarım asrı aşkın süredir genç kızların çeyizlerini süsleyen el işlemesi yorganları ilmek ilmek dokuyarak yaşatmaya çalışıyor.

Küçük iş yerinde 56 yıldır yün ve kumaşı birleştirerek el işlemesi yorgan üreten 68 yaşındaki İbrahim Yurtseven, gelişen teknolojiyle fabrikalarda üretilen sentetik yorganlara karşı direniyor.

Yurtseven, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sentetik ürünlerden yapılan yorganların ucuza satıldığını ve bu nedenle yorgancılık mesleğinin can çekiştiğini söyledi.

Evlenme çağına gelen genç kızların çeyiz sandıklarını süsleyen el yapımı yorgan ve yastıkların yerini sentetik malzemelerden, makineler tarafından üretilen ürünlerin aldığını belirten Yurtseven, bu durumun el işlemesi yorgancılığı zor duruma düşürdüğünü vurguladı.

Yorgancılık mesleğinin kaybolmaya yüz tuttuğunu ifade eden Yurtseven, teknolojiyle başa çıkmanın zor olduğunu aktardı.

Vatandaşların çoğunlukla fabrikalarda üretilen sentetik yorganlardan almayı tercih ettikleri bildiren Yurtseven, '12 yaşımdan bu yana 56 yıldır mesleğin içindeyim. Çırak olarak başladığım mesleğimi yıllardır sürdürüyorum. Geçmiş yıllarda genellikle genç kızlarımıza evlenmeden önce çeyiz için aldıkları yorgan ve yastıkları elimizle dikiyorduk. İşlerimiz çok güzeldi. Düğün mevsimi geldiği zaman iş yerimiz dolup taşardı. Şimdi ise günde bir iki işi ancak yapıyoruz.' diye konuştu.

Yatağın insan sağlığı ve rahatlığı açısından son derece önemli olduğunu anlatan Yurtseven, şöyle devam etti:

'İnsanın ömrünün yarısı yatakta geçiyor. Yatak insan sağlığı ve rahatlığı için çok önemli. Biz elimizle organik yatak yorgan yapıyoruz. Hazır yorganlar terletir ve ter üstünde kalır. Teri çekmez. Ama pamuk ve yün yorgan teri çeker ve sağlıklıdır. Aileler suni yorgan yerine doğal pamuktan üretilen yorgan ve yastık almaları yönünde çocuklarına öncülük etmeli. Halkımız doğal ürüne dönmezse bu meslek yok olmaya mahkum kalacak ve vatandaşın sağlığı da günden güne kötüye gidecektir.'
Kaynak: AA