Pankreas Kanserinde Yanlış Evreleme Uyarısı

Genel Cerrahi ve Karaciğer-Pankreas-Safra Yolları Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. İlhan Karabıçak, pankreas kanserinde yanlış evreleme uyarısında bulundu.

VM Medicalpark Samsun Hastanesi Genel Cerrahi ve Karaciğer-Pankreas-Safra Yolları Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. İlhan Karabıçak, “Pankreas kanseri tanısı konulan hastaların çoğu tanı anında ileri evrededirler. Her altı-yedi hastadan biri tanı anında cerrahi ile tümörün çıkartılmasına uygundur. Hastaların yaklaşık yarısı ‘radyolojik olarak lokal ileri’ dediğimiz, pankreas çevresindeki büyük damarların tümör ile tutulduğu aşamada saptanır. Lokal ileri pankreas kanseri hastaları ilk önce kemo-radyoterapi ile tedavi edilmelidir. Hastaların kemo-radyoterapiye verdikleri cevaba göre, tedavi sonrası cerrahi girişim düşünülebilir” dedi.

Pankreas kanserinin tanı ve evreleme döneminden bahseden Dr.Karabıçak, “Pankreas kanseri tanı ve evrelemesinde bilgisayarlı tomografi (BT) veya manyetik rezonans görüntüleme (MR) kullanılmaktadır. Benim Kansai Üniversitesinde (Osaka, Japonya) yaptığım ve saygın bilimsel bir dergide yayınladığım bir çalışmada BT veya MR ile ’radyolojik olarak lokal ileri’ pankreas kanseri tanısı konulan hastaların yarısından çoğunda tanısal laparokopi ile hastalığın daha ileri aşamada olduklarını saptadık” diye konuştu.

Doç. Dr. İlhan Karabıçak, “Bu çalışmanın sonucunda pankreas kanseri tanısı alan her dört hastadan birinin sadece BT veya MR ile takip edildiklerinde yanlış evrelendirildiği ve dolayısıyla yanlış tedavi edildiği anlamına gelmektedir. Biz kendi pratiğimizde bize başvuran ve radyolojik olarak lokal ileri pankreas kanseri tanısı konulan hastalara kemo-radyoterapi başlamadan önce tanısal laparoskopi yaparak hastalığın gerçek evresini ortaya koyuyoruz” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA