Kumluca'da Yapay Resif Blokları Denize Bırakıldı

Kumluca'da, denizdeki canlı rezervinin artırılması amacıyla ilk yapay resifler denize bırakıldı.

Kalkınma Bakanlığı, Kumluca Kaymakamlığı, Kumluca Belediyesi, Kumluca Ticaret ve Sanayi Odası ile Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı ortaklığında başlatılan ve Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Yetiştiriciliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Gökoğlu gözetiminde yürütülen Deniz Altında Canlı Rezervinin Artırılması Projesinde saha uygulama çalışmaları başladı.

Finike Limanı'ndan teknelere alınarak, Kumluca'ya bağlı Mavikent Mahallesi açıklarına getirilen 200 yapay resif blokları, denizde 30 metre derinlikten başlayarak bırakıldı.

Gökoğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, ekolojik dengenin zamanla değişmesiyle su altının hızlı bir şekilde çölleştiğini, buna bağlı olarak da sualtı canlılığının azaldığını söyledi.

Proje kapsamında ilk etapta denize 30 metre derinlikten başlayarak 800 yapay resif bırakmayı hedeflediklerini belirten Gökoğlu, projenin iki etap ve beş yıllık uygulama süreci sonundaki kazanımlarını bilimsel olarak ele alarak paylaşacaklarını kaydetti.

Denize yapay resiflerin bırakılmasına Kumluca Kaymakamı Polat Kara, Belediye Başkanı Hüsamettin Çetinkaya, Kumluca Ticaret ve Sanayi Odası (KUTSO) Başkanı Murat Hüdavendigar Günay, Mavikent Mahalle Muhtarı Adem Karataç ve diğer yetkililer eşlik etti.

Kaynak: AA