Türkiye-Belarus KEK Toplantısı

TürkiyeBelarus Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) toplantısı Minsk'te düzenlendi Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu: 'Hedefimiz cumhurbaşkanlarımızın göstermiş oldukları hedef doğrultusunda ticaretimizi en kısa zamanda 1 milyar dolar düzeyine çıkartmak' Belarus Dışişleri Bakanı Makey: 'Türk firmalarının Belarus'ta üretim yaparak BDT ve Avrasya Ekonomik Birliği ülkelerine açılmasına destek vermeye hazırız'.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Türkiye ve Belarus arasındaki ticaret hacminin en kısa sürede 1 milyar dolara çıkartılmasının hedeflendiğini söyledi.

Türkiye-Belarus Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) dokuzuncu toplantısı Belarus'un başkenti Minsk'te yapıldı.

KEK Eş Başkanları Eroğlu ve Belarus Dışişleri Bakanı Vladimir Makey'in ikili görüşmesinin ardından heyetler arası toplantıya geçildi.

Görüşmelerin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Eroğlu, Türkiye-Belarus ilişkilerinin gelişmesine büyük önem verdiklerini belirterek, geçen yıl ekonomik ve ticari ilişkilerde önemli gelişme kaydedildiğini vurguladı.

Eroğlu, 'Ancak bizim hedefimiz cumhurbaşkanlarımızın göstermiş oldukları hedef doğrultusunda ticaretimizi en kısa zamanda 1 milyar dolar düzeyine çıkartmaktır. 1 milyar dolar hedefine ulaşmak için gayret ediyoruz.' dedi.

- 'Turizmin gelişmesine önem veriyoruz'

Eroğlu, Türkiye'nin Belarus'ta 1,2 milyar dolarlık yatırımı olduğunu ifade ederek, Türk şirketlerinin bugüne kadar değişik şehirlerde yaklaşık 1 milyar dolarlık 45 proje gerçekleştirdiğini aktardı.

İki ülke arasında turizmin gelişmesine önem verdiklerini anlatan Eroğlu, bu bağlamda THY'nin haftada 4 olan sefer sayısını en az 7'ye çıkarmasını arzu ettiklerini dile getirdi.

Eroğlu, Belarus'ta bir Türk bankasının şube açması konusunda çalışmaların sürdüğünü bildirdi.

Ayrıca Eroğlu, Türkiye'de 10 milyon fidanın dikileceği Belarus dostluk ormanı açılacağını söyledi.

- 'İlişkilerde dönüm noktası Erdoğan'ın ziyareti'

Belarus Dışişleri Bakanı Makey, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Minsk ziyaretinin iki ülke ilişkilerinde dönüm noktası olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Belaruslu mevkidaşı Aleksandır Lukaşenko ile görüşmesinde, iki ülke ilişkilerinin yol haritasının belirlendiğine vurgu yapan Makey, şöyle devam etti;

'KEK toplantıları ikili ekonomik ve ticari ilişkileri geliştirmek için önemli bir yapı. İmzalanan protokol ilişlilerimizin orta vadeli gelişimi için yol haritası oluşturacak. 1 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşılmasının mümkün olduğunu düşünüyorum. Bugünkü görüşmeler bu hedefe ulaşmak için potansiyelimiz ve istediğimiz olduğunu gösterdi.'

Makey, Türkiye'yi önemli bir ortak olarak gördüklerini ifade ederek, 'Türkiye ile ilişkilerimize önem veriyoruz. Son 10 yılda ticaret hacmi 5 kart artarak 800 milyon dolara ulaştı. Bugünkü anlaşmaların yerine getirilmesi için her türlü çabayı göstereceğiz.' şeklinde konuştu.

Belaruslu Bakan, Türk firmalarının ülkesinde üretim yaparak Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) ve Avrasya Ekonomik Birliği ülkelerine açılması için destek vermeye hazır olduklarını ifade etti.

- İmzalanan anlaşmalar

Toplantıların ardından Eroğlu ve Makey, Türkiye-Belarus Karma Ekonomik Komisyonu 9. dönem toplantı protokolünü imzaladı.

Eroğlu, Belaruslu muhataplarıyla iki ülke arasında ormancılık, meteoroloji ve su alanlarında iş birliği niyet beyanlarına imza attı.

Türkiye Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu ile Belarus Ulusal Pazarlama ve Araştırmaları Merkezi arasında mutabakat zaptı, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekeleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) ile Mogilev Serbest Bölgesi İdaresi arasında ortak eylem planı imzalandı.

Ayrıca Naftan A.Ş. BNH Petrokimya ve Neotrryd şirketleri arasında 2019-2023 yılları arasında yılda asgari 30 bin ton akrilik asit satışına dair mutabakat zaptı imzalandı.
Kaynak: AA