Duterte'den Filipinler Kongresine Mektup

Filipinler Devlet Başkanı Duterte, operasyonlara rağmen Marawi kentindeki Maute örgütü liderlerinin henüz yakalanamadığını bildirdi.

Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte, terör örgütü DEAŞ bağlantılı Maute örgütünün kuşatması altındaki Mindanao eyaletine bağlı Marawi kentinde devam eden askeri operasyonlara rağmen örgüt liderlerinin henüz yakalanamadığını kaydetti.

Duterte, Kongreye gönderdiği mektubunda, ordunun, Marawi kentinde büyük ölçüde kontrolü sağladığını ve yüzlerce militanı öldürdüğünü belirtti.

Ancak hala 'başkaldırının devam ettiğini ve bunu bastırmak için yapılacak çok şey olduğunu' ifade eden Duterte, Marawi'de süren askeri operasyonlara rağmen örgüt liderlerinin henüz yakalanamadığını bildirdi.

Ordudan yapılan açıklamada da yaklaşık 90 militanın Marawi kentinden kaçtığı ifade edildi.

Duterte, güvenlik güçleriyle yaptığı istişareler sonucunda sıkıyönetimin sona ereceği 22 Temmuz'a kadar kentteki olayların tamamen bastırılamayacağının anlaşıldığını belirterek, 18 Temmuz'da sıkıyönetimin 31 Aralık'a kadar uzatılmasını istemişti.

Filipinler anayasası gereğince herhangi bir işgal ya da isyan durumunda kamu güveliği tehlikeye düştüğünde, devlet başkanı en fazla 60 gün sıkıyönetim ilan edebiliyor. Daha sonra da devlet başkanı kongreden sıkıyönetimin uzatılmasını isterse milletvekillerince belirlenen süre kadar sıkıyönetim uzatılabiliyor.

Kaynak: AA