Sri Lanka'da İnsan Hakları İhlalleri

BM İnsan Hakları ve Terörizmle Mücadele Özel Raportörü Emmerson: 'Sri Lanka'da terörizmle mücadelede işkence yaygın ve sıradan'.

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları ve Terörizmle Mücadele Özel Raportörü Ben Emmerson, Sri Lanka'da terörizmle mücadele bağlamında işkencenin 'yaygın ve sıradan' olduğunu bildirdi.

Emmerson, Sri Lanka'ya 5 günlük ziyaretinin son gününde yaptığı açıklamada, iç savaşın 2009 yılında son bulduğu ülkede ulusal güvenliğe tehdit oluşturdukları suçlamasıyla gözaltına alınan veya tutuklananların yaygın ve sıradan biçimde işkenceye maruz kaldığını söyledi.

Terörizmin Önlenmesi Yasası çerçevesinde geçmişte tutuklanan veya bugün gözaltında olanlarla yaptığı söyleşilerde işkence gördüklerine dair 'rahatsız edici hikayeler' dinlediğini ifade eden Emmerson, resmi rakamlara göre, ülkede 5 yılı aşkın süredir gözaltında tutulan 70 kişinin hala yargılanmadığını, 12 kişinin 10 yıldan uzun süredir yargılanmadan gözaltında tutulduğunu belirtti.

Emmerson, 'Bu sarsıcı rakamlar, Sri Lanka'nın uluslararası itibarına sürülen bir lekedir. Bu kişilerin derhal kefaletle serbest bırakılması ya da haftalar veya aylar içinde yargı önüne çıkarılmaları için adımlar atılmalıdır.' dedi.

Sri Lanka'da hükümet güçleri ve ayrılıkçı Tamil Kaplanları arasında 25 yıl süren iç savaş, 2009 yılı Mayıs ayında sona ermişti. BM verilerine göre, savaşın son 5 ayında 7 bin sivil, 25 yıl boyunca 80 ila 100 bin kişi hayatını kaybetti.
Kaynak: AA