'Türkiye-Gambiya Uluslararası İşbirliği Fırsatları Değerlendirme' Toplantısı

İTO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Erkesim: 'Kuzey Afrika ülkeleri hariç diğer Afrika ülkelerinin Türkiye'nin toplam ticaretindeki payı 2000 yılında yüzde 1'in altındayken, bu oran 2010'da yüzde 1,3'lere, geçen yıl ise yüzde 1,67'lere kadar yükseldi. Yüzde 22,5 seviyeleri çok uzakta değil'

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Hasan Erkesim, 'Kuzey Afrika ülkeleri hariç diğer Afrika ülkelerinin Türkiye'nin toplam ticaretindeki payı 2000 yılında yüzde 1'in altındayken bu oran 2010'da yüzde 1,3'lere, geçen yıl ise yüzde 1,67'lere kadar yükseldi. Yüzde 2-2,5 seviyeleri çok uzakta değil.' dedi.

Erkesim, 'Türkiye-Gambiya Uluslararası İşbirliği Fırsatları Değerlendirme' toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiye'de faaliyet gösteren şirketlerin dörtte birini temsil eden İTO'nun, dünyanın en büyük 5 odasından biri olduğunu söyledi.

Ellerindeki bu gücü yurt dışındaki potansiyellerle buluşturmak istediklerini ifade eden Erkesim, şunları kaydetti:

'Hem ticareti hem de yatırımları daha yukarı seviyelere taşımak bizim görevimiz. Bugün Türk firmaları tekstilden inşaata, elektronik eşyadan gıdaya kadar küresel çapta liderliğe oynuyorlar. Türkiye de dünyanın en dirençli, en hızlı büyüyen ekonomilerinden biri. Tüm dünyanın durağanlaştığı bir dönemde 28 çeyrek üst üste büyüyen bir ekonomiye sahibiz. Yine yükselen ekonomiler içinde en çok altyapı yatırımı yapan ikinci ülkeyiz.

Kuzey Afrika ülkeleri hariç diğer Afrika ülkelerinin Türkiye'nin toplam ticaretindeki payı 2000 yılında yüzde 1'in altındayken bu oran 2010'da yüzde 1,3'lere, geçen yıl ise yüzde 1,67'lere kadar yükseldi. Yüzde 2-2,5 seviyeleri çok uzakta değil.'

- 'Ticaret hacminde hedef, 2011-2012'deki rakamı yakalamak'

Hasan Erkesim, Türkiye-Gambiya arasındaki ilişkilere değinirken, iki ülke arasındaki ticaret hacminin geçen yıl 18 milyon dolar düzeyinde gerçekleştiğini, bu rakamın 2000'de sadece 1,9 milyon dolar seviyesinde bulunduğunu anımsattı.

2011-2012'de ticaret hacminin 35-40 milyon dolar seviyelerinde olduğunu belirten Erkesim, öncelikli hedefin bu rakamı yakalamak, sonra da bunun üstüne çıkmak olduğunu söyledi.

Gambiya Dışişleri, Uluslararası İşbirliği ve Yurtdışında Yaşayan Gambiyalılar Bakanı Ousainou Darboe de iki ülke arasında ticaret hacmi ve iş birliklerinin artırılması gerektiğini vurguladı.

Darboe, 'İki ülke arasında köprüler inşa etmek, halkların birbirine yaklaşması önemli. İstanbul'daki bir belediye ile Gambiya'daki bir belediyenin kardeş şehir anlaşması yapması, iki ülke halkının birbirine yaklaşması açısından son derece etkileyici olacaktır. İş birliklerimizin devam etmesini diliyorum.' şeklinde konuştu.

Toplantı kapsamında İstanbul Ticaret Üniversitesi ve Gambiya Üniversitesi arasında iyi niyet anlaşması da imzalandı.

İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nazım Ekren, üniversitelerinde okuyan Gambiyalı öğrencilerin başarılarından duydukları memnuniyeti dile getirerek, iş birliğinin bu başarıları daha da pekiştireceğini söyledi.

Kaynak: AA