Avustralyalı Senatör Çifte Vatandaşlık Nedeniyle Görevinden İstifa Etti

Avustralya'da Yeşiller Partisi Senatörü Scott Ludlam, Avustralya dışında Yeni Zelanda vatandaşlığının da bulunduğunun anlaşılması üzerine görevinden istifa etti.

Yeni Zelanda'da doğan Ludham, istifa açıklamasında ailesinin kendisi 3 yaşındayken Avustralya'ya göç ettiğini, dolayısıyla hayatı boyunca Avustralya'da yaşadığı ve bu ülkenin vatandaşı olduğunu, ancak bir süre önce yeni Zelanda'daki vatandaşlık statüsünün devam ettiğini öğrendiğini belirtti.

Avustralya Anayasası'nın yabancı ülke vatandaşlarının senatoya seçilmesinin yasakladığını hatırlatan Ludham, bu sebeple görevincen istifa edeceğini söyledi.

Ludlam, 'Bu telafisi mümkün olmayan bir hata. 2006 yılında ilk kez aday olduğumda bilinmesi gerekirdi, bu yüzden herkesten özür diliyorum.' ifadelerini kullandı.

Ludlam, ülkeden ayrıldıktan sonra Yeni Zelanda vatandaşlığının devam ettiğinin farkında olmadığını ve ayrıca böyle bir durumun siyasi kariyerine bir engel olabileceğini düşünmediğini savundu.

Senatörün vatandaşlık durumunun bir seçmen tarafından parti yönetimine bildirildiği ve başkent Canberra'daki Yeni Zelanda Yüksek Komisyonunca doğrulandığı bildirildi.

Avustralya hükümeti bu durumun ortaya çıkmasının ardından 47 yaşındaki senatörün mecliste geçirdiği üç dönem boyunca aldığı tüm maaş, harcama ve ödenekleri geri ödemesi için dava açabilir. Ancak hükümet daha önce Yüksek Mahkemenin farklı gerekçelerle üyelikleri hakkında anayasaya aykırılık kararı verdiği iki eski senatör hakkında bu yola başvurmamıştı.

Kaynak: AA