İstismar Edilen Güney Koreli Kadınların Görüntüleri Ortaya Çıktı

Güney Kore'de İkinci Dünya Savaşı'nda Japon askerlerinin köle olarak kullandığı Güney Koreli kadınların şimdiye kadarki ilk görüntüleri yayınlandı.

BBC'nin haberine göre, Seul Üniversitesinde hükümet tarafından finanse edilen bir araştırma ekibi, ABD arşivlerinde yaptıkları 2 senelik taramanın ardından söz konusu siyah-beyaz görüntüleri ortaya çıkardı.

Ekip, 18 saniyelik videoda Güney Koreli kadınların yanı sıra Çin ve Filipinler'den gelen kadınların da yer aldığını belirtti.

Tokyo ve Seul yönetimleri arasında uzun süre devam eden görüşmelerden sonra Aralık 2015'te varılan anlaşma çerçevesinde geçmişte köle olarak kullanılan kadınların duygusal yaralarının sarılabilmesi ve maddi ihtiyaçlarının karşılanması için Seul'de bir vakıf kurulmuştu.

Ülkenin yeni seçilen Devlet Başkanı Moon Jae-in'in özel temsilcisi Moon Hee-sang, mayıs ayında düzenlediği dört günlük Japonya ziyaretinin ardından Güney Kore ve Japonya'nın, 2015 yılında imzalanan tazminat anlaşması konusundaki ihtilafın çözülmesinde mutabık kaldığını belirtmişti.

Kore, Filipinler, Tayvan ve diğer Asya ülkelerinden yaklaşık 200 bin kadın, 1910-1945 yıllarında Kore Yarımadası'nı işgal eden Japon askerleriyle cinsel ilişkiye zorlanmıştı. Savaş yıllarında Japon askerler tarafından köle olarak kullanılan Güney Koreli kadınlardan çok azı hayatta bulunuyor. Fondaki para, Güney Kore hükümetinin tespit ettiği 238 kadından hayatta olan 40'ı ve diğerlerinin aileleri arasında paylaştırılacak.

Kaynak: AA