Tunus'ta Yolsuzlukla Mücadele

Tunus İçişleri Bakanı Mecdub: '23 Mayıs5 Haziran tarihleri arasında yolsuzluk operasyonunda gözaltına alınan zanlıların sayısı göz hapsinde olanlarla birlikte toplam 10 kişi'.

Tunus İçişleri Bakanı Hadi Mecdub, ülkedeki nüfuzlu iş adamlarına yönelik yürütülen operasyonlarda gözaltına alınanların sayısının göz hapsinde bulunanlarla beraber 10 kişi olduğunu söyledi.

Ülkede yürütülen yolsuzluk operasyonuna ilişkin Hükümet Sözcüsü İyad ed-Dehmani ve Devlet Malvarlığı ve Gayrimenkul Katibi Mebruk Kurşid ile ortak basın toplantısı düzenleyen Mecdub, '23 Mayıs-5 Haziran tarihleri arasında yolsuzluk operasyonunda gözaltına alınan zanlıların sayısı göz hapsinde olanlarla birlikte toplam 10 kişi.' dedi.

Yolsuzluk operasyonunun başarıya ulaşıp ulaşmadığını söylemek için henüz erken olduğunu dile getiren Hükümet Sözcüsü Dehmani de 'Hükümet olarak elimizdeki yasal tüm yolları kullanacağız. Bu uzun zaman alıyor. Bu önlemler ayrım gözetmeyecek veya seçkin davranmayacak. Hükümet yolsuzlukla mücadeleye ant içti.' diye konuştu.

Yolsuzluk operasyonu kapsamında mallarına el konulan iş adamlarının malları ile ilgilenen Devlet Malvarlığı ve Gayrimenkul Katibi Kurşid ise el koyma işlemlerini gerçekleştiren komiteye bir hakimin liderlik ettiğini belirtti.

Mallara el koyma işlemlerinin hukuki çerçevede gerçekleştiğini belirten Kurşid, 'Gayrimenkullerine el konulanların söz konusu mülkleri, devrik lider Zeynel Abidin bin Ali ile ilişkileri sayesinde elde ettikleri tespit edildi.' diye konuştu.

Söz konusu mal varlıklarının bazı hisseler, gayrimenkul ve menkul değerlerden oluştuğunu aktaran Kurşid, el konulan mallara ilişkin basında paylaşılan rakamların ise 'tahminden ibaret' olduğunu iletti.

Tunus'ta geçen haftalarda başlayan operasyonda haklarında yolsuzluk, kaçakçılık ve devlet güvenliğini tehdit etme suçlamaları olan bazı iş adamları gözaltına alınmıştı. Gözaltına alınanlar arasında iş dünyasında tanınan Şefik Ceraya, Necib bin İsmail gibi isimlerin yanında gümrük memuru Rıza el-İyari ve 2014 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olan Yasin Şennufi de bulunuyor.

Başbakan Yusuf Şahid, yolsuzluk operasyonuna ilişkin haberlerin basına yansımasının ardından yaptığı açıklamada, 'Yolsuzlukla mücadeleden başka seçenek yok. Ya yolsuzluk ya devlet. Ya yolsuzluk ya da Tunus. Ben de tüm Tunuslular gibi devleti ve Tunus'u seçiyorum.' ifadesini kullanmıştı.
Kaynak: AA