Muratpaşa Camii Restore Edilecek

Muş Belediyesi, vatandaşlar tarafından ‘yıkık camii’ olarak isimlendirilen Muratpaşa Camii’nin restorasyonu için kazı çalışmalarına başladı.

Muratpaşa Camii Restore Edilecek
Tarihi yapıları restore ederek kente kazandıran Muş Belediyesi, bu alandaki çalışmalarını kararlılıkla sürdürüyor. Muş Belediyesi, Eski Hükümet Konağı ve Yıldızlı Han’ın ardından Muratpaşa Camii’nin de aslına uygun bir şekilde restore edilmesi için harekete geçti. Muratpaşa Mahallesi Fabrika Caddesi üzerinde yer alan tarihi cami, Belediye Başkanı Feyat Asya’nın girişimleri sonucu Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından aslına uygun yapılarak Muş halkının hizmetine sunulacak. Muş Belediyesi ekipleri, sabahın erken saatlerinde yıllar önce yıkılan caminin temelinde kazı çalışması başlattı. Çalışmaları yerinde inceleyen Belediye Başkanı Feyat Asya, yetkililerden bilgi aldı. Vakıflar Bölge Müdürlüğüne bağlı ekiplerin de bulunduğu kazı çalışmasının en kısa sürede tamamlanması hedefleniyor.

Muratpaşa Camii’nin restorasyonu ile ilgili açıklamalarda bulunan Başkan Feyat Asya, belediye olarak kentin tarihi dokusunu korumanın gayretinde olduklarını belirterek, bu konuda sorumluluk bilinci ile hareket ettiklerini ifade etti.

Başkan Asya, "Muratpaşa Cami olarak bilinen ancak uzun yıllar önce yıkılan camimizin restore edilmesi için çeşitli girişimlerimiz oldu. Vakıflar Bölge Müdürlüğü ile yaptığımız görüşmeler neticesinde caminin restorasyonu için gerekli hazırlıklar yapıldı. 2 defa yapılan ihalelerde iştirakçi olmadığından biz kazı çalışmalarını yapacağımızı ve Muş Belediyesi olarak söz konusu caminin aslına uygun yapılması için bizlere ne düşüyorsa yapmaya hazır olduğumuzu beyan ettik. Bugün de ekiplerimiz Vakıflar Bölge Müdürlüğü ekipleri ile birlikte kazı çalışmalarına başladı.

Temel kazısının ardından Bölge Müdürlüğü ekipleri inşaat çalışmalarına başlayacak. İnşallah tarihi camimizi en kısa sürede tamamlayarak halkımızın kullanımına sunacağız" dedi.

Unutulmaya yüz tutmuş tarihi yapıları hak ettikleri değere kavuşturmanın gayretinde olduklarını kaydeden Başkan Asya, "Şehrimizin tarihini ve önemini bilerek tarihi eserlerimizin kurtarılması ve korunması için elimizden geleni yapıyoruz. Belediye ek hizmet binası olarak kullanmayı planladığımı Eski Hükümet Konağını da bu kapsamda restore ettik. Tüm çalışmaların tamamlandığı binada önümüzdeki günlerde hizmet vermeyi düşünüyoruz. Aynı şekilde Yıldızlı Han’ın restore edilmesi için ciddi bir mesafe kat ettik. Kamulaştırma çalışmalarının tamamlanması ile bu projemizi de uygulamaya koyarak tarihi bir yapımızı daha kurtarmış olacağız. Dolayısıyla Muş’un kadim medeniyetlere ev sahipliği yaptığı bilinci ile unutulmaya yüz tutmuş yapıları korumaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA