Bulgaristan'daki İslamofobik Saldırı

Başmüftü Yardımcısı Birali’nin eşi ve iki kızını hedef alan saldırı, parlamentoda kınandı HÖH Genel Başkanı Karadayı: “Nefretin uygulanması son derece tehlikelidir. Birileri ‘Yeter artık’ demeli”

Bulgaristan'da Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) Genel Başkanı Mustafa Karadayı, Bulgaristan Müslümanları Başmüftü Yardımcısı Birali Birali'nin eşi ve iki kızının başörtülü oldukları gerekçesiyle saldırıya uğramasıyla ilgili olarak “Nefretin uygulanması son derece tehlikelidir. Birileri ‘Yeter artık’ demeli.” değerlendirmesinde bulundu.

Muhalefetteki HÖH'ün Genel Başkanı Karadayı, parlamentoda yaptığı açıklamada İslamofobiyi kınadı.

Karadayı, “Hepimiz şoktayız. Nefretin uygulanması son derece tehlikelidir. Birileri ‘Yeter artık’ demeli. Bu tür eylemlere karşı uyarı yapmaktan asla vazgeçmeyeceğiz. Hoşgörüye geri dönelim diyoruz” ifadelerini kullandı.

Başkent Sofya’daki Banyabaşı Camisi’nde namaz kılan Müslümanlara 2011'de saldıran ırkçı ve aşırı milliyetçilerin bugün koalisyon ortağı olarak iktidarda bulunduklarını anımsatan Karadayı, aynı kişilerin mart ayında yapılan seçimlerde ülkenin Türkiye sınırında yaşlı bir Müslüman kadını tekmelediğini söyledi.

Karadayı, barış ve toplumsal huzurun her şeyden üstün olduğuna işaret ederek kimsenin ayrımcılık ve nefreti destekleyemeyeceğini belirtti. Karadayı, “Toplumsal zihniyet, başörtüyü kanunen yasaklanmış kıyafetlerden ayıramıyor. Başörtü takmak bir problem olmamalıdır.” dedi.

Birali’nin eşi ve kızlarına saldıranların cezalandırılması gerektiğini vurgulayan Karadayı, tüm toplumun bu yönde gayretlerini sürdürmesi gerektiğini belirtti.

Bu arada Başmüftülük Genel Sekreteri Celal Faik, sürekli benzer müdahale ve saldırılarla ilgili ihbar aldıklarını söyledi.

Faik, gazetecilere yaptığı açıklamada, “Çeşitli politikacılar, siyasi fraksiyonlar ve medyanın yıllardır körüklediği İslamofobi böyle bir duruma gelinmesine neden olmuştur.” diye konuştu.

Öğretim görevlisi Evgeniya İvanova da saldırı sırasında kimsenin müdahale etmemesinin toplumun korku uyandırıcı tavrını gösterdiğine söyledi. İvanova, “İslamofobi sadece Bulgaristan’ın değil, dünyanın ortak sorunudur. İslamofobi sürekli kışkırtılıyor. Bulgaristan’da İslam hep sorun olmuştur. Sadece Hasan ile İvan arasındaki ilişkiler değil, 500 yıllık Osmanlı hükümdarlığı travmatik bir iz bıraktı.” dedi.

Olayın tekrarlanabileceğinden duyduğu endişeyi dile getiren İvanova, “Sosyal medyadaki yorumlarda çok sayıda kişi ‘Bravo yiğitler, kovalım bunları’ diyorsa işte bu tehlikelidir” ifadesini kullandı.

Bulgaristan’daki Suriye sığınmacıları temsil eden Özgür Suriye Birliği Başkanı Akram Nayuf da basına yaptığı açıklamada, radikalizmin din ve milliyeti olmadığını belirterek “Ne olursa olsun Bulgar toplumunun hoşgörülü olduğuna inanıyorum. Olayın tekrar edilmesine izin vermeyeceğine de inanıyorum. Ancak bazı insanlar halen nefretin dilini takdirle karşılıyorlar” diye konuştu.

Başmüftü Yardımcısı Birali Birali'nin eşi ile 16 ve 20 yaşlarındaki kızları, dün başkent Sofya'nın 'Svoboda' (Özgürlük) semtinde bir markette alışveriş yaparken başörtülü oldukları bahanesiyle iki genç kadın ve bir erkek tarafından darbedilmişti.

Kaynak: AA