Fas'ın Kuzeyindeki Toplumsal Gerginlik

Fas'ın kuzeyinde devam eden gösterilerde 'polisin orantısız güç kullanması ve birçok kişiyi gözaltına alması' El-Huseyme kentinde protesto edildi.

Ülkenin kuzeyinde 7 aydan fazla süredir devam eden gösterilerde polisin şiddet kullandığı ve birçok kişiyi haksız yere gözaltına aldığını belirten çok sayıda kişi, Huseyme kentinde gösteri düzenledi.

Tencere, tava ve kaşık kullanarak gösteri düzenleyenlere, bölge halkı da evlerinin ışıklarını açıp kapatarak destek verdi.

Gösterilerin başlamasından bu yana tutuklanarak cezaevine alınan göstericilerin avukatları ve birtakım sivil toplum kuruluşlarının, 'tutuklamaların haksız gerekçeler ile yapıldığı, cezaevi şartlarının kötü olduğu ve bölgede gösterileri organize ettiği için tutuklanan Rih Hareketi liderlerinden Nasır ez-Zefzafi'nin darp edildiğini belgelemek için sağlık raporu almasına izin verilmediği' yönündeki açıklamaları gösterilerin artmasına neden oluyor.

Geçen yıl ekim ayında ülkenin kuzeyindeki El-Huseyme kentinde bir balıkçının, polisin el koyduğu balıklarını çöp kamyonundan almaya çalışırken presleme haznesinde sıkışarak hayatını kaybetmesinin ardından Huseyme ve civar kentler başta olmak üzere ülke genelinde birçok gösteri düzenlenmişti. Mayıs ayında yeniden başlayan gösterilerin ardından çok sayıda kişi gözaltına alınmıştı.

Eylemcilerle emniyet güçleri arasında zaman zaman arbedelerin yaşandığı gösteriler, başta Huseyme kenti olmak üzere birçok kentte devam ediyor.

Kaynak: AA