Makedonya Başbakanı Zaev Bulgaristan'da

Makedonya Başbakanı Zaev: 'Makedonya, tarihinin milliyetçilik ve nefret faslını kapatarak Avrupalı geleceğine dönük yeni bir fasıl açıyor” Bulgaristan Başbakanı Borisov: 'Makedonya’nın AB ve NATO üyeliğini destekliyoruz'.

Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov, Makedonya’nın AB ve NATO üyeliğini desteklediklerini belirterek 'Makedonya’nın önce NATO, daha sonra AB’ye üye olmasını istiyoruz' dedi.

Makedonya Başbakanı Zoran Zaev, resmi ziyaret için geldiği Sofya'da Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov ile bir araya geldi.

Zaev, Borisov ile düzenlediği ortak basın toplantısında, Makedonya'nın 2 Ağustos’ta Bulgaristan ile Dostluk ve İş Birliği Mutabakat Zaptı imzalayacağını duyurdu.

Belgeyi, Makedonya'nın başkenti Üsküp’te imzalayacakların açıklayan Zaev, “Makedonya, tarihinin milliyetçilik ve nefret faslını kapatarak Avrupalı geleceğine dönük yeni bir fasıl açıyor” dedi.

Zaev, Bulgaristan’a yaptığı ziyareti tarihi olarak nitelendirerek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bizim birincil komşumuz, Makedonya’nın ABD ve NATO entegrasyonuna yardım ve desteğe el uzatıyor. İkili görüşmemizde, entegrasyon sürecimizde Bulgaristan’ın verebileceği bu desteği ele aldık. Mutabakat zaptının imzalanmasına çok az kaldı.”

Zaev, iki ülkenin başkent belediye başkanlarının yardımıyla Sofya ve Üsküp'teki iki sokağa Makedonya’nın eski Cumhurbaşkanı Boris Traykovski ve Bulgaristan’ın eski Cumhurbaşkanı Jelyü Jelev’in isimlerinin verilmesinin kararlaştırıldığını belirtti.

Bulgaristan Başbakanı Borisov da Makedonya’nın toprak bütünlüğünü desteklediklerini ifade ederek “Makedonya’nın AB ve NATO üyeliğini destekliyoruz. Bize daha yakın bir halk yoktur. Makedonya’nın önce NATO, daha sonra AB’ye üye olmasını istiyoruz” diye konuştu.

Borisov, AB ve NATO’ya doğru giden yolun 'iç siyasi istikrardan' geçtiğine dikkati çekti.

Bulgaristan ile Makedonya ortak sınırında artık huzurun hakim olmasından duyduğu memnuniyeti dile getiren Borisov, “Makedonya’nın önünde, vatandaşlarının kendilerini iyi hissetmeleri için tarihi bir şans var' dedi.

Zaev, Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rumen Radev tarafından da kabul edildi.
Kaynak: AA