HDP Grup Başkanvekili Yıldırım Açıklaması

'Tahliye edilmiş bazı arkadaşlarımızın yeniden tutuklanmasından ve önceki gün bir CHP milletvekilinin tutuklanma sürecinde gördüğümüz üzere darbe mekaniği ve süreci devam etmektedir'.

HDP Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım, 'Tahliye edilmiş bazı arkadaşlarımızın yeniden tutuklanmasından ve önceki gün bir CHP milletvekilinin tutuklanma sürecinde gördüğümüz üzere darbe mekaniği ve süreci devam etmektedir.' dedi.

Yıldırım, HDP milletvekilleri ile birlikte Meclis'te gazetecilere yaptığı açıklamada, 'bir ülkede darbenin bir gece tartışılarak sadece askerlerce yapılamayacağını, siyasi darbelerin derin delhizlerde palanlandığını ve bir süreç işi olduğunu' söyledi.

'Tahliye edilmiş bazı arkadaşlarımızın yeniden tutuklanmasından ve önceki gün bir CHP milletvekilinin tutuklanma sürecinde gördüğümüz üzere darbe mekaniği ve süreci devam etmektedir.' iddiasında bulunan Yıldırım, bunda sadece planlayanların ve devreye sokanların sorumlu olmadığını, görevini yapmamış, siyaset alanına sahip çıkmamış siyaset kurumu ile siyasetçilerin de rolünün olduğunu düşündüklerini dile getirdi.

- 'Ülke kaosa ve felakete doğru yürüyor'

Dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin süreçte yaşananları anlatan Yıldırım, 'Diğer partilere de bu operasyonların ve darbe sürecinin sıçramış olmasına seviniyor değiliz. Sürecin ve tarihin bizi haklı çıkarmasının üzüntüsünü yaşıyoruz. Eğer siyaset kurumu bundan sonra da bu darbe mekaniğine karşı toplumsal muhalefetler birlikte bir mücadele işine girişmez veya sadece bu işi oy oranları üzerinden basit bir hesapla kurgulamaya çalışırsa bu ülkedeki darbe mekaniği ortadan kaldırılamaz.' ifadesini kullandı. Yıldırım, Türkiye'nin adım adım bir kaosa ve felakete doğru yürüdüğünü öne sürdü.

Ahmet Yıldırım, açıklamanın ardından Anayasa Mahkemesi'nin önünde tutuklu milletvekillerine ilişkin basın açıklaması ve oturma eylemi yapacaklarını bildirdi.

Dokunulmazlıklara ilişkin süreçte söylediklerinin Meclis'te yeterince yankı bulmadığını belirten HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar ise o günden bugüne kadar yaşanan aşamalarda yaşadıkları baskılara rağmen duruşlarını ve mücadelelerini sürdürdüklerini belirtti.

Sancar, şunları kaydetti:

'Son 1,1,5 yılda yaşanan gelişmeler, bazı kesimlerin kayıtsızlığı hatta bu gelişmelerdeki katkıları bugün demokratik mücadeleyi birlikte yürütmeye engel değildir. Bugün eğer bir doğru yapılıyorsa bu doğruya geçmişteki hataları gerekçe göstererek bir çizgi atmak doğru değildir. CHP'nin ve genel başkanının Enis Berberoğlu'nun tutuklanması dolayısıyla başlattıkları yürüyüş geç de olsa doğru bir tepkidir. Bu doğruyu sürdürmenin, güçlendirmenin şartı sadece kendi partilerinin milletvekillerine yönelecek olması ihtimalini değil bütün tutuklu milletvekillerine ve bir bütün olarak demokratik siyasete sahip çıkma iradesini göstermeleriyle mümkündür.'

Kaynak: AA