CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu Açıklaması (3)

'Öngörülen, önlenmeyen ve sonuçlarından yararlanılan darbeye, 'kontrollü darbe' denir' 'Şu anda bile MİT'in FETÖ'cü diye tanımladığı ve orduya bildirdiği pek çok kişi görevde' 'Asla buna 'tiyatro' demedik, diyemeyiz de zaten. 249 kişinin öldüğü yerde tiyatro mu olur? Böyle bir saçmalık olamaz. Sokağın 15 Temmuz'u tartışmasızdır. Hiç kimsenin en ufak bir tereddütü yoktur. Biz sarayın 15 Temmuz'unu tartışıyoruz' 'Şimdi bugün referandum yapsınlar en az yüzde 60 'hayır' çıkar'

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 'Öngörülen, önlenmeyen ve sonuçlarından yararlanılan darbeye 'kontrollü darbe' denir.' ifadesini kullandı.

CNN Türk'te katıldığı canlı yayında gündeme ilişkin soruları yanıtladı, açıklamalarda bulundu.

Kılıçdaroğlu, anayasa değişikliğine ilişkin bir soru üzerine, bir yasanın meşru olmasıyla yürürlükte olmasının farklı şeyler olduğuna dikkati çekerek anayasa değişikliğine toplumun en az yüzde 50'sinin 'hayır' dediğini söyledi.

'En az yüzde 50'si 'hayır' diyorsa bu meşru değildir.' diye konuşan Kılıçdaroğlu, Yüksek Seçim Kurulundaki bir grup çete mensubunun akşam saatlerinde kararını değiştirerek farklı bir sonuç elde ettiğini iddia etti.

Bütün Türkiye'nin bunu bildiğini ileri süren Kılıçdaroğlu, 'Bu referandumun adaletli yapıldığını söyleyen bir Allah'ın kulu var mı? Emin olun yok. Dolasıyla biz buna 'gayrimeşru' diyoruz. Ama yürürlüktedir ve yürürlükte olan bu gayrimeşru anayasaya karşı elbette mücadele edeceğiz.' diye konuştu.

Kılıçdaroğlu, uyum yasalarına karşı da mücadele edeceklerini bildirdi.

İçtüzüğün de değiştirileceğini anımsatan Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, kendi partisi ve MHP'ye 'içtüzüğü beraber yapacağız' diye talimat verdiğini savundu.

Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti:

'Ne zamandan beri bir partinin Genel Başkanı, diğer partiye talimat verir. Talimat aldılar, hiç ses yok. Ben de itiraz edecekler diye bekliyorum. 'Siz bize talimat veremezsiniz' demesi lazım. Davet değil, talimat veriyor. Bu demokrasi adına içime sinmiyor.

Referandum sürecinde onların sadece 1,5 puana ihtiyaçları vardı. Yüzde 49,5 oy almışlar. YSK'deki çete yüzünden geldiler, aldılar. Ben bu toplumun sağduyusuna, ahlakına, vicdanına güveniyorum. Adaletsizliğe, haksızlığa tepki verecektir. Damatlar tahliye olduğu zaman AK Parti'ye oy veren pek çok vatandaş itiraz etti. 3 günlük asker avukat tutacak parası yok, aylardır hapiste bekliyor. Beyefendiler 'efendim kaçacak, kaçmayacak, adresi bellidir' diye serbest bırakılıyor.'

'Söylediklerinizden 2019'da CHP'nin Cumhurbaşkanı adayı olarak gireceğinizi anlayabilir miyiz?' sorusuna Kılıçdaroğlu, 'Hayır onları unutun. Böyle aday falan yok. 2019'da demokratik parlamenter sisteme geçiş için, daha güçlü bir parlamento için, daha güzel bir demokrasi için mücadele edeceğiz ve gereğini yapacağız.' yanıtını verdi.

'Uyum yasaları çalışmalarına katılacak mısınız?' sorusu üzerine Kılıçdaroğlu, katılacaklarını belirterek 'Çünkü ileride bu dönemin, 20 Temmuz darbesi sonrasının tarihini yazacak olanlar o uyum yasalarına hangi gerekçeyle CHP'nin karşı çıktığını görmeliler.' diye konuştu.

- 'Bu bir şehir efsanesi'

'Bu anlattıklarınız ve yarın başlayacak yürüyüşle daha proaktif, daha inisiyatif alan bir CHP mesajı veriyorsunuz. Bundan sonraki politikanız bu mu olacak?' sorusuna Kılıçdaroğlu, 'Elbette' karşılığını verdi.

'CHP hep AK Parti'ye tepki veriyor, onun gündeminin peşine takılıyor' yönündeki ifadelerin hatırlatılması üzerine Kılıçdaroğlu, bunun bir şehir efsanesi olduğunu vurguladı.

Referandum sürecinde AK Parti'nin gündeminin kendisi olduğunu savunan Kılıçdaroğlu, 'Sabah, öğle, akşam onların gündemi neydi? Bendim. Beni takip ediyorlardı. Çünkü bu anayasa değişikliğininin Türkiye'ye hangi felaketleri getireceğini anlatmak istemiyorlardı. Benim her söylediğim doğru çıktı. Vatandaş da gördü. Şimdi bugün referandum yapsınlar en az yüzde 60 'hayır' çıkar.' dedi.

- 'Önlenmeyen bir darbeydi'

'(Kontrollü darbe) sözünüz eleştiriliyor. Bu eleştiriye ne dersiniz? 'Kontrollü darbe' sözünüzün arkasında mısınız?' sorusu üzerine Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

'Bu darbe öngörülen bir darbe miydi? Öngörülen bir darbe. Bu darbe önlenmeyen bir darbe miydi? Evet, önlenmeyen bir darbeydi. Darbe sonrasında sonuçlar kullanıldı mı? Evet kullanıldı. 15 Temmuz'u ikiye ayırmamız lazım. Sokağın 15 Temmuz'u, sarayın 15 Temmuz'u. Sokağın 15 Temmuz'una söyleyecek tek lafımız yok. İnsanlar canlarıyla, kanlarıyla darbe girişimini engellediler.'

Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu raporuna değinen Kılıçdaroğlu, darbeye herkesin karşı olduğunu vurguladı.

'Komisyon neden darbenin üzerini kapatmak istiyor?' diye soran Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

'Darbenin bütün ayrıntılarını parlemento ortaya çıkarsın. 'Hayır, çıkarmasın' diyorlar. Ne diyeceğim ben bu darbeye? Allah aşkına ben 'kontrollü' dedim, siz diyeceksiniz ki 'ya doğru bu değil.' Bana bir isim söyleyin. Ben ne söyleyeyim mesela. Niçin darbenin bütün ayrıntılarıyla ortaya çıkmasını istemiyorlar? 249 şehidin kanı yerde kalacak mı? Sayın Genelkurmay Başkanı ile MİT Müsteşarı komisyona gelip, bilgi vermiyor. Niçin? Kim göndermiyor? Gelmediler. Hükümet istemiyor.

Bu darbenin bütün ayrıntılarının ortaya çıkması, bu 249 şehidin haklarının aranmasını ben savunmayacağım da, ben buna 'kontrollü darbe' demeyeceğim de ne diyeceğim. Kim darbeyi bu savunuyor. Ben mi savunuyorum? Darbenin açığa çıkmasını istemeyenler kimler? İktidarda olanlar.'

- 'MİT'in bilmemesi mümkün mü?'

Binbaşı O.K'nin ifadesini anımsatan Kılıçdaroğlu, darbenin, öngörülen bir darbe olduğunu yineledi.

MİT'in Meclis'e gönderdiği raporu ve savcılıkta verilen bazı ifadeleri anımsatan Kılıçdaroğlu, 'Darbe, demek ki öngörülen bir darbe.' dedi.

'Hükümet nasıl böyle bir riski göze alsın Meclis bombalanıyor.' ifadesi üzerine Kılıçdaroğlu, 'Öngörülen, önlenmeyen ve sonuçlarından yararlanılan darbeye, 'kontrollü darbe' denir.' dedi.

'Önlenemeyen mi, önlenmeyen mi?' sorusuna Kılıçdaroğlu, 'Önlenmeyen. Biliniyor çünkü' karşılığını verdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın '3 ayrı noktada o gece uçak var. Çünkü hedef saptıracağız.' dediğini hatırlatan Kılıçdaroğlu, 'Bunu ben söylemiyorum. Bu, doğrudan doğruya Erdoğan'ın ifadesi.' diye konuştu.

MİT'in komisyona gönderdiği rapora ilişkin bir soru üzerine Kılıçdaroğlu, raporda yazan bazı ifadeleri anımsatarak şunları kaydetti:

'MİT'in daha önce dış makamlara FETÖ/PDY'nin darbe girişiminde bunulabileceğini bildirmiş olması. Birinci nokta bu. 'Ama tarihini bilemiyorduk çünkü ordu içinde istihbarat yapamıyoruz' diyor. Ordu içinde istihbarat yapamıyoruz doğru değil. Ordu içinde istihbarat yapılıyor. Şu anda bile MİT'in FETÖ'cü diye tanımladığı ve orduya bildirdiği pek çok kişi görevde. Adil Öksüz ordu mensubu mu? Peki darbe planları nerede yapılıyor? Sivil alanlarda yapılıyor. MİT'in bilmemesi mümkün mü? Hepsini bilir. Gazetecinin bildiğini MİT bilmeyecek. MİT hepsini bilir. Niye bilmesin.'

Kılıçdaroğlu, darbe girişimini soruşturan savcıların iddianamelerinin Adalet Bakanlığınca gözden geçirildiğini ve bazı bölümlerin çıkarıldığını öne sürdü.

- 'Bunları sorgulamayacak mıyız?'

'CHP 'kontrollü darbe', 'tiyatro' dediği müddetçe paralel devlet yapısının eline argüman veriyor' ifadelerinin hatırlatılması üzerine Kılıçdaroğlu, şu değerlendirmeyi yaptı:

'Asla buna tiyatro demedik, diyemeyiz de zaten. 249 kişinin öldüğü yerde tiyatro mu olur. Böyle bir saçmalık olamaz. Sokağın 15 Temmuz'u tartışmasızdır. Hiç kimsenin en ufak bir tereddütü yoktur. Biz sarayın 15 Temmuz'unu tartışıyoruz. Bunu aydınlatmak istiyoruz. Siz ana aktörlerin gelip, ifade vermesini engellerseniz, sivil alanlarda yapılan toplantıları 'biz görmedik, bilmedik' diye 3 maymunları oynarsanız, 'biz darbecileri şaşırtmak için 3 ayrı yerde uçak tuttuk' diye dilinizden kaçar ve bunu konuşursanız, biz bunları sorgulamayacak mıyız?'

Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Darbe Komisyonuna gelip bilgi vermesi gerektiğini savunarak '(3 ayrı uçağı 3 ayrı havaalanında niye tutuyordun?) soruma cevap vermesi lazım. Eniştemden darbeyi öğrendim. Enişten mi söyledi 3 ayrı havaalanında uçak tut diye.'

(Bitti)

Kaynak: AA