Nijerya'nın Kuzeyindeki Etnik Gerginlik

Nijerya Devlet Başkan Yardımcısı Osinbajo: 'Nefret, ayrımcı söylem ve davranışlar illegaldir. Bunlara karşı yasal adımlar atılacak ve izin verilmeyecektir'

Nijerya Devlet Başkan Yardımcısı Yemi Osinbajo, ülkenin kuzeyinde devam eden etnik gerginlikle ilgili, 'Nefret, ayrımcı söylem ve davranışlar illegaldir. Bunlara karşı yasal adımlar atılacak ve izin verilmeyecektir.' dedi.

İngiltere'de bir süredir tedavi gören Nijerya Devlet Başkanı Muhammed Buhari'nin yerine vekalet eden Başkan Yardımcısı Osinbajo, ülkenin kuzeyinde bazı gençlik hareketleriyle İgbo etnik grubuna bağlı topluluk arasında yaşanan gerginliğin şiddete dönüşmesinin önüne geçilmesi amacıyla dini liderler, kanaat önderleri ve siyasi liderlerle görüşeceğini bildirdi.

Osinbajo, gazetecilere yaptığı açıklamada, 'Nefret, ayrımcı söylem ve davranışlar illegaldir. Bunlara karşı yasal adımlar atılacak ve izin verilmeyecektir. Hiç kimsenin kanunu tekeline almasına müsade edilmeyecektir.' dedi.

Ülkenin kuzeyindeki bazı gençlik hareketlerinin, aynı bölgede yaşayan İgbo halkını tehdit ederek, 'Üç ay içinde bölgeyi terk etmelerini, aksi halde saldırılara başlayacaklarını' söyledikleri ileri sürülmüştü.

Fulani ve Yorubalardan sonra Nijerya'daki en büyük etnik grup olan İgbolar, ülkede 1967'de yaşanan iç savaşın yıl dönümünde bağımsızlık talebiyle gösteri düzenlemişti.
Kaynak: AA